Hur många kvinnor har fått Nobelpriset? Det var en av dagens vanligaste sökningar på nätet när kemipriset tillkännagavs i dag. Foto: SVT/TT

Hur många kvinnor har fått Nobelpriset?

Uppdaterad
Publicerad

Männen tog storslam bland de naturvetenskapliga Nobelprisen i år – inga kvinnor fick pris. Många av sökningarna på nätet i dag handlar om hur ofta kvinnor har fått Nobelpriset. Här får du svaret på det och de vanligaste frågorna kring årets Nobelpris i kemi.

Hur många kvinnor har fått Nobelpriset?

48 kvinnor har belönats med Nobelpris sedan 1901. En av dem, Marie Curie, fick både kemi och fysikpris och belönades alltså två gånger. Det innebär att av de 920 nobelpristagare som hittills har tillkännagivits har alltså bara drygt fem procent varit kvinnor.

Vad kostar ett kryo-elektronmikroskop?

Det finns flera olika varianter av mikroskopet i olika prisklasser. Det bästa, som flest forskare vill använda kostar mellan 30 och 40 miljoner.

För att driva mikroskopet tillkommer servicekostnader och personal och utgifter för lokalen på ungefär 15 miljoner per år. I Sverige finns två sådana mikroskop – ett vid Umeå universitet  och ett i Stockholm på Sci life lab och de finns tillgängliga för forskare från hela landet. Man får ansöka om att använda mikroskopen och de bästa och mest intressanta forskningsprojekten väljs ut.

Hur många svenskar har vunnit Nobelpriset i kemi?

29 svenskar totalt har belönats med Nobelpris. Fyra av dem har fått just kemipriset. Det är Svante Arrhenius, The Svedberg, Arne Tiselius och Tomas Lindahl. Den sistnämnde fick priset 2015 för sitt arbete med DNA-reparation.

Dessutom fick tysk-svenske Hans Euler-Chelpin Nobelpriset i Kemi år 1929. Han föddes i Tyskland, men började tidigt arbeta vid Stockholms högskola tillsammans med nobelpristagaren Svante Arrhenius och gjorde där sina viktiga upptäckter om jäsning av socker. Han dog i Stockholm år 1964.

Hur många är Nobelpriserna?

Totalt finns det fem Nobelpris och ett pris i ekonomi till Alfred Nobels minne från Sveriges riksbank.

I och med att kemipriset tillkännagavs i dag har årets alla naturvetenskapliga avklarats. På torsdag vet vi vem som får litteraturpriset, på fredag väntar fredspriset och på måndag är det dags för ekonomipriset.

SÅ GJORDE VI

Underlaget vi baserat den här artikeln på kommer från googletrends. 

Vi ville veta om det vi berättar om Nobelprisen är det som de flesta undrar över och har därför bett Google att ge oss de vanligaste sökningarna rörande fysikpriset mellan klockan 11.00 och 14.00 idag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.