Enligt Markku Rummukainen, klimatexpert och Sveriges representant i FN:s klimatpanel, krävs det åtgärder inom jord- och skogsbruk för att att nå de globala klimatmålen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Fredrik Sandberg/TT

Sveriges representant i IPCC: ”Krävs åtgärder för att nå klimatmålen”

Uppdaterad
Publicerad

För att nå 1,5-gradersmålet krävs stora omställningar i hur vi brukar jordens landytor. Skogsskövlingen måste upphöra, ökenspridningen minska och jordbruket behöver bli mer hållbart, enligt IPCC:s nya specialrapport om marken, som presenterades i Genève under torsdagsmorgonen.

Mer än 70 procent av alla isfria landytor används i dag för att producera mat, foder, virke, energigrödor och fibrer för textiltillverkning. Att få ner utsläppen är en förutsättning för att nå 1,5-gradersmålet, konstaterar IPCC:s sammanfattning av världens samlade klimatforskning.

– Livsmedelsproduktion och skogsbruket är grundläggande för samhället, säger Markku Rummukainen, klimatexpert och Sveriges representant i FN:s klimatpanel.

Klimatkrisen

Enligt SVT:s utrikeskommentator Erika Bjerström, som tagit del av uppgifter från rapporten, kan det också bli tal om en köttskatt i Sverige.

– Med tanke på att Tyskland nu överväger höjd moms på kött så får det mig att tänka att köttskatt åter kommer att lyftas på den svenska dagordningen, säger Erika Bjerström.

Stort matsvinn

Enligt rapporten förvinner eller förstörs cirka en tredjedel av all mat som produceras. Anledningarna varierar stort mellan utvecklade länder och utvecklingsländer.

Det framförs också att en omställning till en växtbaserad kost med spannmål, baljväxter, frukt och grönsaker och hållbart producerade animaliska produkter kan innebära en stor möjlighet för minskning av utsläppen. 

– Protein från växtriket har mycket mindre påverkan på klimatet än protein från djurriket. Hur man producerar det ena eller det andra spelar också roll, förstås, säger Markku Rummukainen.

Utsatta områden

Rapporten visar också att 500 miljoner människor bor i områden utsatta för ökenspridning. De här områdena är mer utsatta för klimatförändringens extrema effekter som torka, värmeböljor och sandstormar.

Vad är kärnbudskapet i rapporten? 

– För att nå de globala klimatmålen krävs åtgärder och lösningar även inom jordbruk och skogsbruk och åtgärder i hela livsmedelsystemet. Många av dessa åtgärder kommer att ge fördelar även på andra områden, till exempel för mat- och energisäkerheten, säger Markku Rummukainen.

– Om klimatförändringarna inte hejdas blir effekterna på skogsbruk och jordbruk allt större och vi får en ökad livsmedelsosäkerhet, säger han.

Har länderna varit oeniga i sammanställningen av rapporten?

– De länder som har sårbart jordbruk trycker på för klimatanpassning, andra länder lyfter avskogningen eller möjligheterna med bioenergi. Arbetet drog ut på tiden något – det är väldigt mycket information i rapporten.

Som Sveriges representant i IPCC, var någon punkt extra viktig att framföra i granskningen av rapporten?

– Sverige är mån om att kunskapsläget återspeglas objektivt och balanserat samt att man lyfter fram både utmaningarna och möjlighet till åtgärder, säger Markku Rummukainen. 

– Till exempel hållbart skogsbruk, jordbruk och bioenergi från restprodukter är några saker vi arbetar med i Sverige, så givetvis är dessa intressanta för oss.  

Vad känner du nu efter att ha satt punkt för den här rapporten?

– Det finns mycket positivt i den, den innehåller en rad åtgärder som har flera fördelar, inte bara för markanvändningen. Men visst känner man in och påminns om utmaningen med de stora utsläppen från markanvändningen och hela livsmedelssystemet.

Sammanfattningen av klimatrapporten finns här.

Fakta om IPCC:s klimatrapporter

”Klimatförändringar och marken: En specialrapport om klimatförändringar, ökenspridning, markförstöring, hållbar markförvaltning, livsmedelssäkerhet och växthusgasflöden i markbundna ekosystem” är en del i klimatpanelens sjätte sammanfattning av kunskapsläget i klimatfrågan.

Den första rapporten i serien, 1,5 gradersrapporten släpptes hösten 2018.

Nästa specialrapport om havet och kryosfären i ett förändrat klimat presenteras den 23 september 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet