Foto: AFP PHOTO / NASA

Jessica Meir tar historiskt steg ut i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att hon är den första svenska kvinnan i rymden. Under fredagen blev Jessica Meir historisk när hon tillsammans med den amerikanska kollegan Christina Koch tog sina första ”steg” ute i rymden på den allra första helkvinnliga rymdpromenaden.

Svensk-amerikanskan Jessica Meir anlände till den Internationella rymdstationen (ISS) den 26 september och väntas bli kvar på stationen i över ett halvår. Men det var först under fredagen som hon gav sig ut på sin allra första ”rymdpromenad” tillsammans med sin amerikanska kollega Christina Koch som nu gör sin fjärde tur ut i det fria i rymden.

”Dräkt på inför fredagens rymdpromenad. Första rymddräktsselfien, check!” skrev Meir på Twitter i onsdags.

Krävande arbetspass

 ”Rymdpromenad” är dock ett ganska missvisande ord som hänger kvar från de tidiga rymdresorna. I dag innebär det ett fem och en halv timme långt och krävande arbetspass för att byta ut rymdstationens batterier.

– Inför rymdpromenaden krävs det ett dygns förberedelser med att göra olika övningar och pröva rymddräkten – som är som en egen liten rymdfarkost. De måste också tömma blodomloppet på kväve, säger Johan Marcopoulos, kommunikationsansvarig på Rymdstyrelsen till SVT Nyheter.

Eftersom ISS går i en omloppsbana cirka 40 mil ovanför jorden, med en omloppstid runt jorden på 92 minuter fick Meir och kollegan Koch uppleva att solen gick upp och ner ett antal gånger.

– Austronauterna på ISS upplever sexton solupp-och nedgångar på ett jordligt dygn, säger Johan Marcopoulos.

Otympliga dräkter

Dessutom rusade de fram i en hastighet av 28 000 kilometer i timmen, även om astronauterna inte märkte det i tyngdlösheten.

– Det är i förhållande till jorden som det går så snabbt. Men dräkterna är väldigt otympliga, trots att handskarna är specialgjorda till varje astronaut så är de inte direkt gjorda för att knyppla, säger Marcopoulos.

Jessica Meir blev andra svensken att vara ute i det fria i rymden. Christer Fuglesang genomförde sammanlagt fem rymdpromenader under sina två rymdresor 2006 och 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.