Miljöprofessor Johan Rockström är en av flera klimatforskare som nu larmar för att flera känsliga ekosystem och klimatsystem närmar sig så kallade ”tipping points”. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Johan Rockström: ”Starka vetenskapliga bevis för att utlösa planetariskt nödläge”

Uppdaterad
Publicerad

I en debattartikel i tidskriften Nature varnar Johan Rockström, och ett antal andra klimatforskare, för att flera känsliga ekosystem och klimatsystem redan närmar sig oåterkalleliga brytpunkter, så kallade “tipping points”. 

För 20 år sedan introducerade FN:s klimatpanel IPCC idén om “tipping points” – en slags trösklar. Om vi kliver över dem kan det leda till oåterkalleliga förändringar i jordens klimat. 

Då trodde forskarna inte att det skulle gå att kliva över de här tröskelpunkterna förrän jordens medeltemperatur steg till 5 grader över förindustriell nivå. 

Klimatkrisen

Nio aktiva tröskelpunkter

Men i en debattartikel i tidskriften Nature identifierar svenska forskaren Johan Rockström, tillsammans med andra medförfattare, nio brytpunkter som redan är aktiva

De visar att några av dessa brytpunkter kan nås redan vid 1-2 graders uppvärmning. Underlaget till artikeln kommer bland annat från de två senaste IPCC-rapporterna. 

Målet med artikeln är att få världens politiker att agera under klimatkonferensen i Madrid som inleds nästa vecka. 

Osäkerhet i vissa prognoser

Nina Kirchner och Martin Jakobsson, båda forskare på Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet, har läst artikeln. De menar att man måste beakta att artikeln pekar ut och refererar resultat av de värsta scenarierna.  

En av deras invändningar är till exempel att osäkerheten i prognoser för havsnivåhöjningar och issmältning är stor. De menar att det behövs mer data från kritiska områden på Antarktis och Grönland för att täcka kunskapsgapen.  

Och det är något forskarna själva håller med om. Men Johan Rockström menar ändå att bevisen är tillräckligt starka för att världens ledare bör agera med full kraft.  

—Det här är starka vetenskapliga bevis för att utlösa ett planetariskt nödläge, säger Johan Rockström i ett pressmeddelande.  

Artikeln “Climate tipping points – too risky to bet against” är publicerad i Nature.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet