Orkaner i Nordamerika har längre livstid på land än tidigare på grund av högre havstemperaturer. Foto: Storyblocks

Ny forskning: Klimatförändringar ger kraftigare orkaner

Uppdaterad
Publicerad

Orkaner i Nordamerika behåller sin kraft längre på grund av stigande havstemperaturer.  Det ger dem i sin tur tid att skapa mer förödelse över land, visar en ny studie.

Orkaner är ett årligt hot för boende längs kusterna i Nordamerika. Nu kan det extrema väderfenomenet komma att sträcka sig allt längre inåt land, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature.  

–Det här studien visar att uppvärmningen av havsytan har direkt effekt på livslängden för orkaner på land. Och det kommer få konsekvenser för förödelsen som de skapar, säger Wilhelm May, forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning vid Lunds Universitet.  

Tappar i styrka över land 

Det är fukt från haven som bygger upp energin i orkaner och när de drar in över torrare land tappar de succesivt sin kraft. 

Forskarna Lin Li och Pinaki Chakraborty vid Okinawa Institute of Science and Technology i Japan har analyserat data på Nordatlantiska orkaner från 1967 till 2018.  

De upptäckte att starkare orkaner på land sammanföll med stigande havstemperaturer och konstruerade en modell för att ta reda på varför.  

Lever längre idag

Förklaringen är enligt deras beräkningar att högre havstemperaturer gör att orkanerna får med sig mer fukt och därför kan leva längre.  

På 60-talet tenderade orkaner att tappa 75 procent av sin styrka inom en dag över land, medan dagens orkaner i genomsnitt tappar 50 procent av sin styrka under den första dagen på land.  

Färre men starkare 

Men bara för att orkanerna blir starkare behöver det inte innebära att de blir fler.  

– Över samma period som de här forskarna har tittat kan man i andra studier se att vi har fått färre, men starkare orkaner, säger Wilhelm May.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet