Det kan gå hett till på Black Friday. Foto: Mark Vancleave/AP

Köpfest eller konsumtionshysteri?

Uppdaterad
Publicerad

Historien om Black Friday säger mycket om våra konsumtionsvanor och även om den tid vi lever i, menar svenska forskare.

Lägst priser och längst öppettider. I morgon är det dags för Black Friday och Svensk Handel räknar med rekordförsäljning. Det amerikanska konceptet har spridit sig till stora delar av världen och 2013 föll även Sverige för fenomenet om köpfest som en ny ritual.

Skapar en stresskänsla

– Man skapar en känsla av bristsituation som leder till en stress att köpa något som man kanske inte egentligen hade tänkt sig, säger Martin Svendsen som forskar kring konsumtion och marknad vid Stockholms universitet.

Han menar att Black Friday är ett tecken på hur snabbt idéer i dag får en global spridning:

– Det man kan säga är att saker flyter runt i hela världen – det innebär att alla idéer som växer, blir synliga och då flyttar vidare utan några direkta hinder. Men även om idéer sprids så anpassas de för att fungera i olika länder.

Sprider sig snabbt

I USA omsätter Black Friday nära 425 miljarder kronor. Konceptet har inte blivit lika stort i Sverige än, men det växer varje år, enligt Svensk Handel. Trots att de låga priserna innebär en sämre vinst för handeln.

– Idén bygger på att butiker måste hänga på, för att inte förlora konsumenter. Det är därför konceptet sprids så fort, menar Martin Svendsen.

Att idén om en dag av köpfrossa fått så stort genomslag, säger mycket om vår tid, tycker antropolog Owe Ronström vid Uppsala universitet:

– Det här fenomenet passar väldigt bra in i mönstret för en hyperkapitalistisk värld – Där även ritualer, som tidigare handlade om gemenskap, förvandlas till en köp-sälj-tillfälle.

Han menar att det är en naturlig utveckling att ett fenomen som Black Friday blir en tradition som skapar nya ritualer:

– Det är inte alls märkligt att det här sker i Sverige nu. Man inträder i världen som kund och nya ritualer skapas kring det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Vetenskap
Mer Nyheter