Slutpoppat i Norge? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Larm om mikropopcorn i Norge

Publicerad

Förpackningar till mikropopcorn innehåller giftiga så kallade perfluorerade ämnen. Det visar en undersökning från Forbrukerrådet, Norges motsvarighet till Konsumentverket.

Ämnena förekommer i fyra av sex förpackningar somundersökts. Två av dem finns med på de norska myndigheternas listaöver kemikalier som utgör ett allvarligt hot mot hälsa och miljö.

– Perfluorerade ämnen kan vara cancerframkallande och hormonstörande.Dessa ämnen hör inte hemma i livsmedelsförpackningar och börtotalförbjudas, säger Randi Flesland på Forbrukerrådet.

Slutsålt på danska Coop

I början avsommaren slutade Coop i Danmark att sälja mikropopcorn på grund avde giftiga ämnena i förpackningarna, men i Sverige säljs defortfarande i de flesta matvarubutiker.

– Det finns inga studiersom visar att man blir sjuk av att äta mikropopcorn, inte när detgäller perfluorerade ämnen, sade Emma Halldin Ankarberg, toxikologvid Livsmedelsverket till TT vid ett tidigare larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.