Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se delfinerna försöka samarbeta över oljudet i poolen. Foto: Pernille Sørensen, Dolphin Research Center

Ljudföroreningar i haven: Delfiner måste ropa för att höra varandra

Uppdaterad
Publicerad

Delfiner får allt svårare att kommunicera med varandra när ljudföroreningar ökar i världshaven. 

– Det är som när en människa går på konsert och försöker få kontakt med en vän som är tio meter bort. Det är så högljutt så man måste ropa för att förstå varandra, säger Pernille Sørensen, beteendebiolog.

Sedan den industriella revolutionen har de mänskliga ljudföroreningarna i världen ökat kraftigt. Oljuden förvirrar och stör de havslevande arterna

– Oväsen kan komma från fraktfartyg och turistbåtar. Pålning av oljeplattformar och vindkraftverk i haven stör också, säger Pernille Sørensen som är beteendebiolog vid universitetet i Bristol. 

Forskarnas delfinrace

Tidigare studier visar att djur försöker överrösta störande ljud. Pernille och hennes kollegor lät utföra ett experiment i Florida för att se hur delfinerna Delta och Reese samarbetar med oljud i bakgrunden.

Tillsammans skulle de två delfinerna lösa en uppgift. En högtalare placerades under vattnet i poolen och gradvis höjdes ljudvolymen. Ju mer oljud desto svårare blev det för delfinerna att kommunicera och samarbeta. De fick ropa allt högre till varandra och det gick sämre för dem att lösa uppgiften.

– Även fast delfinerna försökte kompensera räckte det inte, för de var mindre framgångsrika när det lät mycket. Utan brus lyckades de i 85 procent av fallen. När det lät som värst lyckades bara drygt 60 procent av försöken, säger Pernille Sørensen. 

Dags att ta ansvar 

– Vi bör vara oroliga för hur oljuden vi skapar påverkar djuren och deras vardag. För att para sig och hitta mat måste de kunna kommunicera. Det är vi som är källan till oljuden och därför bör vi ta ansvaret att hitta lösningar som inte stör livet under ytan, säger Pernille Sørensen.

Spela videon ovan för att se vad för uppgift delfinerna löste i experimentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.