Strandkrabbor hotas av fartygsindustrin. Foto: Emily Carter/University of Exeter

Ljudföroreningar stressar krabbor

Publicerad

Strandkrabbor förlorar förmågan att kamouflera sig och att reagera på fara när de kontinuerligt utsätts för båtljud, visar ny forskning.

Strandkrabbor som exponerades för båtljud varje dag under ett åtta veckor långt experiment var sämre på att anpassa färgen på sin sköld till sin omgivning. Dessutom reagerade krabborna långsammare, eller inte alls, vid simulerad fara vilket gör dem till ett lätt byte för rovdjur.

Outforskat område

Tidigare har forskningen fokuserat på vilken effekt buller har djur som navigerar sig med hjälp av ljudvågor, men nu visar det sig alltså att även andra djur påverkas negativt.  

Dessutom verkar det bara vara just bullret från båtar som stör krabborna. När de utsattes för havsljud av samma volym som ljudet från båtar påverkades de inte.

Stress tros vara orsak

Forskarna från University of Exeter som står bakom studien tror att stress kan vara anledningen till krabbornas beteende, då det är en energikrävande process för en krabba att byta färg på skalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.