Mark Zuckerbergs känga åt telekomjättarna

Uppdaterad
Publicerad

Facebooks vd Mark Zuckerberg ifrågasatte telekomjättarnas prioritering av nästa generations mobilnät, 5G, när han talade på Mobilmässan i Barcelona på måndagskvällen.

Mycket på årets mobilmässa har handlat om just 5G, som väntas lanseras först om några år, och vilka möjligheter det innebär när varenda liten pryl i hemmet och samhället kan kopplas upp.

Facebookgrundaren kallade bland annat 5G för ”snabbare uppkoppling för rika människor”, när han för tredje året i rad talade på den årliga mobilmässan MWC, inför teknik- och telekombranchens högsta chefer.

Mobilmässan i Barcelona

Fyra miljarder saknar uppkoppling

Zuckerberg menade att de globala företagen måste jobba på två fronter och ”göra klart jobbet med att se till att alla människor i världen får en internetuppkoppling”.

– I dag saknar 4 miljarder människor tillgång till internet, sa Zuckerberg.

Facebook-vd:n talar såklart i egen sak och fler uppkopplade människor betyder fler potentiella Facebook-användare. Och det går utmärkt att vara aktiv på Facebook utan en supersnabb uppkoppling.

Men 5G nödvändigt för vr

Man bör också ta i beaktande att telekomindustrin inte är helt nöjda med giganter som Facebook och Google vars datakrävande mobila tjänster fungerar tack vare industrins tunga investeringar i själva infrastrukturen.

Mark Zuckerberg var inte heller entydigt negativ till 5G, utan lyfte fram nästa generations mobilnät som en förutsättning för det han kallat nästa steg i den sociala sfären: Virtual reality.

4G beredde väg åt den mobila videorevolutionen och nästa steg med att fånga mer än en platt bild rörligt, kräver snabbare uppkoppling.

– När min dotter tar sina först steg vill jag fånga hela scenen, så jag hoppas vi kan filma det i 360, sa Zuckerberg tidigare i veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilmässan i Barcelona

Mer i ämnet