Mastercard kommer att låta sina kunder använda selfies istället för lösenord vid onlineköp. Foto: TT

Selfies och fingeravtryck ska ersätta lösenord

Uppdaterad
Publicerad

Kreditkortsföretaget Mastercard kommer att låta sina kunder använda selfies eller fingeravtryck istället för lösenord för att verifiera sitt id vid onlineköp. Det offentliggjorde man i dag på mobilmässan i Barcelona.

I vissa fall räcker inte med dina kortuppgifter för att genomföra ett köp online, utan banken kräver ett extra lösenord för att köpet ska gå igenom. Men nu ska det alltså räcka med en selfie eller ett fingeravtryck.

– Människor gillar inte lösenord. Och förutom att de är krångliga att komma ihåg är de också osäkra, säger Raghav Malik på Mastercard till SVT Nyheter.

Mobilmässan i Barcelona

Ogillar lösenord

Sverige är ett av 14 länder som mjukvaran ska rullas ut i under sommaren.

Företaget har testat mjukvaran i USA och Holland under förra året och 92 procent av dem som testade föredrog systemet med foto eller fingeravtryck framför ett lösenord.

Rent praktiskt handlar det också om att stoppa kortbedrägerier, och dessutom att låta kunderna själva stoppa bedragaren.

Det går till så att när man tryckt på köp och godkänt sina kortuppgifter får man ett meddelande till sin telefon, som ställer frågan om man köpt något för en specifik summa på en specifik sajt. Säger man då ja, får man välja om man vill godkänna köpet med en bild på sig själv eller med ett fingeravtryck,

– Men väljer man att ta en bild måste man blinka för att visa att man inte håller upp ett foto, säger Raghav Malik.

Bättre involvera kunden

Har du däremot inte gjort köpet på ditt kort, kan du direkt stoppa det och dessutom kontakta din bank med ett enkelt knapptryck. Något som enligt Raghav Malik innebär en vinst för kortföretagen och handeln.

– Vi har sett att människor som blir utsatta för kortbedrägerier drar sig för att handla online. Men är man själv i kontroll och på egen hand stoppar bedrägeriförsöket, ser vi inte samma tendens att lägga kortet i byrålådan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mobilmässan i Barcelona

Mer i ämnet