Mars 500-experimentet: Ingen vet hur de kommer att reagera

Publicerad

I ett och ett halvt år ska de leva instängda i några trånga metallcylindrar inne i en sliten industrilokal. Frivilligt låter dom sig utsättas för en behandling som motsvarar straffet för grov misshandel eller rån i Sverige.

Ingen vet riktigt hur de kommer att reagera fysiskt eller psykiskt.
Det handlar om det rysk-europeiska Mars 500-experimentet. Sex deltagare sitter instängda i en trång metallcylinder i Moskva under ett och ett halvt års tid för att simulera en resa till den röda planeten.


Den 3 juni i stängdes dörrarna till isolationskammaren i Moskva. De ska inte öppnas igen förrän efter 520 dagar ? lika lång tid som det tar att flyga till Mars tur och retur med dagens teknik.
Ombord på ”Marsfarkosten” finns sex personer, som ska ge forskarna svar på hur människor reagerar på att fösas samman på det här viset under så lång tid.

Under tiden i försökskammaren ska deltagarna utföra en mängd experiment, som framförallt ska visa hur tung den psykiska belastningen blir under en resa till Mars. Forskarna som leder försöken sticker inte under stol med att det finns betydande risker:

– Det man framför allt är rädd för är ju att någon blir psykotisk och börjar hallucinera, säger den norska psykologiprofessorn Gro Mjeldheim Sandal.
– Det kan hända, och i så fall måste man avbryta försöket direkt.
Gro Mjeldheim Sandahl tror inte att det är någon större risk så här tidigt i experimentet. Erfarenheterna från tidigare isolationsstudier ? och från riktiga vistelser i rymden ? visar att de verkliga problemen kommer efter ungefär halva uppdraget.


Vetenskapens Värld följde de två europeiska deltagarna, italienaren Diego Urbina och fransmannen Romain Charles, under dagarna för ”uppskjutningen”. De var mitt uppe i de sista förberedelserna, och ganska uppspelta över att ha blivit utvalda i hård konkurrens. Men samtidigt vet de vilka påfrestningar som väntar:

– Det är spännande att göra något som ingen har gjort förut, men samtidigt lite läskigt, sa Diego Urbina.
Både han och Romain Charles ser experimentet som ett steg i en framtida karriär inom rymdindustrin.
– Den dag någon åker till Mars på riktigt, kan jag säga ”jag bidrog till att göra det möjligt”, säger Romain.
– Men min flickvän blev ju inte så glad när hon fick reda på att jag skulle sitta frivilligt inlåst i ett och ett halvt år?

Benny Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mars 500

Mer i ämnet