Silvertärnan får en GPS-sändare på ryggen innan den ger sig av på sin resa över hela jordklotet. Foto: Sara Maxwell/University of Washington

Mobila naturreservat kan vara havets räddning

Uppdaterad
Publicerad

Eftersom vissa djur rör sig i princip över hela jorden bör vi införa naturreservat som följer med djuren. Det menar forskare i en ny artikel i tidskriften Science.

FN håller på att se över lagarna för hur haven runt om i världen ska tas om hand. I samband med detta föreslår ett antal forskare i en artikel att det borde införas skyddszoner som förändras när arter rör sig.

–  Djur stannar förstås inte på en plats, många av dem använder stora delar av haven. Och de områdena kan flytta sig i tid och rum, säger Sara Maxwell som forskar på havsdjurs migration vid University of Washington Bothell och är huvudförfattare till artikeln.

Klimatkrisen

Bättre teknologi idag

Magnus Nyström, havsforskare vid Stockholm Resilience Centre tycker att dessa idéer är ”jättespännande”.

– De tar upp ett problem som man ofta diskuterar men inte fått ordning på. Kanske kan det ta fart med den här artikeln.

Idén om mobila naturreservat har funnits förr men än så länge inte lyckats genomföras. Men en sak som talar för idén idag, är att vår teknologi har förbättrats. Magnus Nyström nämner hur man kan mikrochippa djur för att följa deras migration i realtid med satellitövervakning och hur vi kan hantera enorma datamängder.

– För 20 år sen var det en utopi.

Men om naturskyddsområdet följer med en fågel fram och tillbaka, vad händer när fågeln inte är där? Finns det inte en risk att fågeln kommer tillbaka till en skog som är skövlad?

– Det är en jätteviktig poäng. Men detta är ett komplement till permanenta reservat.

Vem skulle kolla att det här följs?

–  Havet är rörigt. Jag brukar kalla det ”den sista vilda västern”. Men det råder globalt underförstått vissa regler. FN:s UNCLOSS (Förenta nationernas havsrättskonvention) är den stora konventionen för världshaven som försöker skapa ordning. Sedan är det förstås också upp till var och en av länderna, säger Magnus Nyström.

Artikeln publicerades i tidskriften Science.

FAKTA

FN kommer att arrangera det stora havsforskningsprojektet ”Ett årtionde för havsforskning” (Decade of Ocean Science for Sustainable Development) mellan 2021-2030. Tanken är att det ska skapa en ny grund för hur vi ska ta hand om jordens hav.

En första konferens om detta kommer att ske i Lissabon i juni i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet