Myter och brist på frysar sinkar vaccineringen av världens befolkning

Uppdaterad
Publicerad

I år ska minst 70 procent av varje lands befolkning vaccineras enligt WHO. Men fattiga länder har svårt att ta emot alla covidsprutor som nu väller in. De saknar frysar och många människor är rädda för vaccinen.

Förra året la rika länder beslag på de flesta vaccinen och delade inte med sig till fattiga nationer via vaccinationsprogrammet Covax. Istället för det planerade två miljarder doser till låginkomstländer blev det knappt hälften.

– Det har varit väldigt frustrerande för oss som jobbar med Covax att inte ha mer att fördela och att det har kommit i så små mängder och i så oförutsägbart tidsschema, säger Anna Mia Ekström, professor global infektionsmedicin vid Karolinska institutet och medlem av Covax expertråd.

Coronapandemin

Nya mutationer bland ovaccinerade

Under senhösten uppkom den nya varianten omikron i södra Afrika, sannolikt hos en person med nedsatt immunförsvar. Omikronvarianten kunde sen lätt sprida sig bland alla ovaccinerade och vidare över världen.

– Medan man här i Uganda har väntat över ett år på att få sin första dos, så hör de att vi får boosterdoser i Europa. Samtidigt har de levt under extrem lockdown för att minska smittan. Skolan har varit stängd i två år, vilket har drabbat barnen otroligt hårt, konstaterar Anna Mia Ekström.

Nu när de flesta i rika länder har tagit sin tredje spruta så finns det tillräckligt med vaccin för att vaccinera minst 70 procent i alla länder till september 2022 vilket är Världshälsoorganisationens mål. Men i låginkomstländer är siffran nu 14 procent, så det är en enorm insats som krävs.

Saknas frysar och vårdpersonal

Hindren är många för att lyckas uppnå målet. Det måste finnas obrutna fryskedjor för att klara leveranserna av de nya mRNA-vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna. Men frysar saknas på landsbygden i många låginkomstländer. Dessutom är det ont om vårdpersonal och den som finns ska ha kompetens att hantera flera olika typer av vaccin. Exempelvis har vaccin från Johnson & Johnson och kinesiska Sinopharm andra krav och andra intervall mellan doserna.

Vaccinprogrammet Covax saknar också pengar för att kunna vaccinera hela världen. Den 8 april ska vaccinalliansen GAVI försöka få in 50 miljarder kronor på en givarkonferens för att kunna fortsätta jobbet.

Myter om vaccinet sprids

Ytterligare ett problem är att många myter har hunnit sprida sig under 2021. Myndigheter i låginkomstländerna hade då inte hunnit dra i gång sina informationskampanjer eftersom det fanns så få covidvaccinationer att ge befolkningen.

När vaccin nu finns har missuppfattningar hunnit spridas bland folk som gör att det är svårt att få dem att komma.

– Det finns ganska utbredda missuppfattningar och rädsla för att vaccinet ska leda till infertilitet och andra biverkningar tack vare att väldigt mycket myter har spritts under det senaste året på sociala medier, säger Anna Mia Ekström.

Se mer i Vetenskapens värld ”Så stoppas nästa pandemi” 20/3 i SVTplay och 21/3 kl 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet