Barnvacciner orsakar inte allergier. Foto: Kallestad, Gorm

Ny studie: Inget samband mellan barnvacciner och allergier

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte frånvaron av vacciner som gör att barn i antroposofiska miljöer inte drabbas lika ofta av allergier som andra barn. En studie från Karolinska institutet sticker hål på myten om att barnvacciner orsakar allergier.

Barn som växer upp i antroposofiska miljöer har en något lägre risk att drabbas av allergier än andra barn, har tidigare forskning visat. Men vad är det i denna livsmiljö som skyddar barnen?

Bland annat har Ursula Flatters, allmänläkare och tidigare medicinskt ansvarig vid den antroposofiska Vidarkliniken, numera styrelseledamot för densamma, tidigare hävdat att det är frånvaron av vacciner, bland annat mot mässling, som håller barnen friska.

Inte alls, säger Johan Alm, överläkare vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm. Han har nämligen forskat om saken och jämfört barn i familjer med en antroposofisk livsstil med barn som lever mer konventionellt.

– Vi såg inget samband, vilket innebär att den oro som en del föräldrar har att deras barn ska bli sjukt eller allergiskt av vaccinerna kanske kan lindras något, säger Johan Alm till TT.

Sambandet försvann

I den aktuella studien har Johan Alm och hans kollegor följt tre grupper barn, från födseln upp till fem års ålder. Totalt ingick 466 barn från Järna, söder om Södertälje, var av 99 barn ansågs leva helt antroposofiskt, medan 100 ansågs delvis leva enligt denna filosofi och resten inte alls.

Under uppföljningstiden fick föräldrarna svara på frågor om livsstil och annat, medan barnen provtogs vid flera tillfällen. Bland annat togs blodprov som testades för förekomst av allergier.

– Vi såg dels att förekomsten av allergier bland de antroposofiska barnen var lägre, jämfört med andra barn. Dessutom såg vi ett samband mellan vaccinationsförekomst och lägre förekomst av allergier i blodproverna, men det var väntat eftersom dessa barn var mindre allergiska. När vi däremot tog hänsyn till olika riskfaktorer, som familjens livsstil, försvann detta samband. Därför blir vår tolkning att det inte finns något stöd för att barnvacciner orsakar allergier, säger Johan Alm.

Bekräftar andra studier

Agnes Wold, som är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, säger till SVT Nyheter att den den nya studien bekräftar tidigare forskning i ämnet.

– Den här studien bekräftar vad som visats i många andra studier – att vaccination inte ökar risken att barnet blir allergiskt. Här har man tittat på antroposofiska barn som man vet har lägre risk att få allergi än andra barn.

– Studien visar att allergiskyddet inte beror på att de antroposofiska barnen får färre vaccinationer. Det är alltså något annat i den antroposofiska livsstilen som kan skydda barnet från allergiutveckling.

Sjukdomsutbrott

Exakt vad det är i den antroposofiska livshållningen som ger mindre allergiska barn vet dock forskarna inte.

– Det kan vara en mängd olika omgivningsfaktorer, som kosten, säger Johan Alm.

Studien visade dessutom att bland de antroposofiska barnen, var 58 stycken helt ovaccinerade vid fem års ålder.

På grund av antroposofernas ovilja att vaccinera sig har samhället utanför Järna drabbats av utbrott av både röda hund och mässling genom åren.

Den aktuella studien publiceras i Lancet-tidskriften EClinicalMedicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.