En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. När det gäller de här kosthållningarna är orden ofta hårda mellan förespråkarna och de har under lång tid grävt sig djupt ned i sina skyttegravar.
Men i en vetenskaplig rapport som publicerats i tidskriften Science har forskare, som tidigare benhårt framhållit just sin egen kosthållning som den bästa, förvånande nog valt att samarbeta. De har sammanställt vad man vet och vad man ännu inte vet om fett och kolhydraters hälsoeffekter.
– Det här är en modell över hur vi kan komma till rätta med ”kostkrigen”, säger David Ludwig, professor i nutrition vid Harvarduniversitetet och läkare vid Bostons barnsjukhus, i ett pressmeddelande.
Fördelningen oviktig
Forskarna bakom rapporten enas om att det inte finns någon specifik fördelning av fett och kolhydrater på tallriken som passar bäst för alla. Snarare är kvaliteten på livsmedlen det viktigaste.
Enligt rapporten kommer man långt på en minskning av socker, mättat fett och processade kolhydrater om man vill bibehålla en hälsosam vikt och minska risken för sjukdomar. Man bör till exempel hellre äta omättade fetter, fullkorn och stärkelsefattiga grönsaker.
– Jag tycker att det vore bra att komma bort från fokuset på fett kontra kolhydrater och istället fokusera på att äta näringsrika livsmedel, vilket forskarna här också framhäver. Man kan äta bra på många olika sätt, säger Emily Sonestedt, docent i nutritionsepidemiologi och forskare i kost och hälsa vid Lunds universitet.
Finns kunskap
Hon berättar vidare att det finns mycket som forskare vet, men att det är lätt för andra att få intrycket av att man inte vet så mycket eftersom det hela tiden kommer nya rön.
– Det florerar så många olika råd och därför är det bra att en sammanfattning görs där framstående forskare punktar upp vad de faktiskt kan enas om och inte. Att de dessutom har olika inriktning och åsikter gör rapporten extra intressant, säger Emily Sonestedt.
Extrema dieter
I rapporten lyfter forskarna även fram områden som de ännu inte kan enas kring. Till exempel behövs det mer forskning kring det kontroversiella påståendet att fett eller kolhydrater kan påverka kroppsvikten olika, även om man kalorimässigt äter dem i samma mängd.
– De enas inte om någonting gällande de mer extrema dieterna, det är ett område där det verkligen behövs mer forskning, säger Emily Sonestedt.
Rapporten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science.