• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Nu är det slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater

Uppdaterad
Publicerad

Fyra framstående kostforskare som tidigare förespråkat olika dieter har valt att samarbeta i en vetenskaplig rapport av kunskapsläget. En av slutsatserna är att fördelningen mellan fett och kolhydrater inte spelar någon roll, det är näringsrik mat som ger hälsoeffekter.

En del experter hävdar att vi bör äta mycket fett och lite kolhydrater medan andra hävdar motsatsen. När det gäller de här kosthållningarna är orden ofta hårda mellan förespråkarna och de har under lång tid grävt sig djupt ned i sina skyttegravar.

Men i en vetenskaplig rapport som publicerats i tidskriften Science har forskare, som tidigare benhårt framhållit just sin egen kosthållning som den bästa, förvånande nog valt att samarbeta. De har sammanställt vad man vet och vad man ännu inte vet om fett och kolhydraters hälsoeffekter.

– Det här är en modell över hur vi kan komma till rätta med ”kostkrigen”, säger David Ludwig, professor i nutrition vid Harvarduniversitetet och läkare vid Bostons barnsjukhus, i ett pressmeddelande.

Fördelningen oviktig

Forskarna bakom rapporten enas om att det inte finns någon specifik fördelning av fett och kolhydrater på tallriken som passar bäst för alla. Snarare är kvaliteten på livsmedlen det viktigaste.

Enligt rapporten kommer man långt på en minskning av socker, mättat fett och processade kolhydrater om man vill bibehålla en hälsosam vikt och minska risken för sjukdomar. Man bör till exempel hellre äta omättade fetter, fullkorn och stärkelsefattiga grönsaker.

– Jag tycker att det vore bra att komma bort från fokuset på fett kontra kolhydrater och istället fokusera på att äta näringsrika livsmedel, vilket forskarna här också framhäver. Man kan äta bra på många olika sätt, säger Emily Sonestedt, docent i nutritionsepidemiologi och forskare i kost och hälsa vid Lunds universitet.

Finns kunskap

Hon berättar vidare att det finns mycket som forskare vet, men att det är lätt för andra att få intrycket av att man inte vet så mycket eftersom det hela tiden kommer nya rön.

– Det florerar så många olika råd och därför är det bra att en sammanfattning görs där framstående forskare punktar upp vad de faktiskt kan enas om och inte. Att de dessutom har olika inriktning och åsikter gör rapporten extra intressant, säger Emily Sonestedt.

Extrema dieter

I rapporten lyfter forskarna även fram områden som de ännu inte kan enas kring. Till exempel behövs det mer forskning kring det kontroversiella påståendet att fett eller kolhydrater kan påverka kroppsvikten olika, även om man kalorimässigt äter dem i samma mängd.

– De enas inte om någonting gällande de mer extrema dieterna, det är ett område där det verkligen behövs mer forskning, säger Emily Sonestedt.

Rapporten publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science.

Det här säger forskningen om fett och kolhydrater

  • Genom att fokusera på näringsrika livsmedel kan man uppnå en god hälsa och minska risken för kroniska sjukdomar oavsett vilken andel fett och kolhydrater man äter.
  • Att ersätta mättade fetter med omättade fetter från växtriket ger positiva hälsoeffekter.
  • Att ersätta processade kolhydrater med oprocessade kolhydrater ger positiva hälsoeffekter.
  • Biologiska faktorer verkar kunna påverka hur väl en diet fungerar för en person. Personer med normal insulinkänslighet får effekt av många olika typer av kosthållningar medan de med insulinresistens kan dra nytta av en kosthållning med lägre andel kolhydrater och högre andel fett.
  • Välutformade dieter med lägre andel kolhydrater och högre andel fett kräver inte ett högt intag av protein eller animaliska produkter. Det är hälsosammare att istället äta växtbaserade oljor, nötter, frön, avocado och andra livsmedel med ett naturligt högt fettinnehåll.

Källa: Science

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.