Nu ”landar” de snart på Mars

Publicerad

Måndag den 14 februari är det dags för ett nytt kapitel i det 520 dagar långa rymdexperimentet Mars 500. Då ska några av sex deltagande männen kliva ut på Mars det vill säga den simulerade Mars-yta som ingår i experimentet.

De har då varit på ”resa” sedan den 3 juni 2010, då luckan stängdes till de trånga moduler där de utan fysisk kontakt med omvärlden lever som om de gjorde en resa tur och retur till Mars.

Deltagarna – tre ryssar, en kines och två européer – befinner sig vid institutet för biomedicinska problem i Moskva. De kommunicerar med omvärlden med 20 minuters fördröjning, som om det vore en riktig Mars-resa.

Syftet med experimentet är framför allt att utröna hur deltagarna påverkas psykiskt av att vara instängda med varandra på en liten yta under så lång tid.

Har redan ”dockat”
Den 1 februari ”dockade” experimentets rymdskepp med en landare i omloppsbana runt ”Mars”. Då flyttade halva besättningen över till landaren. Den 12 februari är datum för ”landning” och Mars-promenaden den 14 februari är den första av tre under astronauternas tio dagar långa vistelse på ”Mars”.

Efter vistelsen ska marsonauterna återvända till jorden, vilket tar 240 dagar. Först i november kan de räkna med att komma ut från sin isolerade tillvaro.

Fuglesang en av talarna
Chef för de båda europeiska deltagarna från ESA (European Space Agency) är vår svenske astronaut Christer Fuglesang, som kommer att vara en av talarna när ett par av männen för första gången får kliva ut på den sandiga och steniga yta som i experimentet föreställer Mars.

På måndag intervjuas han här på Vetenskapswebben.
Maria Holmin
SVT Vetenskap

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mars 500

Mer i ämnet