Covid Symptom Study är en app som nära 200 000 svenskar laddat ned för att rapportera coronasymtom. Nu ska den användas för att upptäcka nya lokala utbrott snabbt. Foto: Mats Jonstam SVT

Ny metod upptäcker lokala coronautbrott

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Uppsala universitet försöker tillsammans med Region Uppsala upptäcka utbrott av covid-19 så snart folk börjar känna symtom, en vecka före de kommer in till akuten med data från bland annat en app. Se videon om appen som avslöjar när folk blir covidsjuka.

Uppgifter samlas in från många källor och skickas sen till Region Uppsalas smittskyddsenhet. Studien kallas Crush Covid och sker i samarbete med Region Uppsalas provtagningsenhet.

En app ger tidiga tecken

Analysen bygger på bland annat virusmätningar i avloppsvatten, varifrån samtal till vårdguiden 1177 rings, på coronatester och på data från mobilappen Covid symptom study med nära 200 000 användare i Sverige. Där berättar folk dagligen hur de mår och har lagt in sitt postnummer som ger appen anonymiserad information om i vilket område de bor i.

—Det vi vill göra det är att upptäcka tidigt signaler på ökad smitta i ett lokalt geografiskt område. Innan det gått så långt att man dyker upp på sjukhuset för det här kan ju göra att man via olika insatser kan stoppa det här utbrottet, säger Tove Fall som är professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Bästa metoden att bryta smitta ska utvärderas

När ett lokalt covid-19-utbrott upptäckts kan smittspårning sätta igång snabbt, mobila teststationer skickas dit, informationskampanjer dras igång eller så kan myndigheter sätta in hårdare lokala smittskyddsregler. Vilka av dessa åtgärder som är effektivast för att bryta smittspridning ska nu utvärderas vetenskapligt.

Lokala utbrott i kluster väntas i höst

Folkhälsomyndigheten varnar för att coronapandemin kommer att spridas under hösten via lokala utbrott i kluster då många smittas samtidigt. Just nu ökar antalet covidsjuka i Region Uppsala snabbt visar både virusmätning i avloppsvatten och antalet inlagda på sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.