170 000 bybor i Bangladesh fick gratis munskydd. Smittan gicki ned i snitt 10 procent. Foto: Innovations for poverty action

Ny stor studie: Munskydd minskar smittan tydligt

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om munskydd har varit het i Sverige ända sedan pandemin bröt ut. Många forskare och även Folkhälsomyndigheten har hävdat att de kan ge en falsk trygghet. 

Men nu kommer en unikt stor och jämförande studie som visar att munskydden kan minska smittspridningen med omkring 10 procent.

Få frågor har varit så omdebatterad under pandemin som den om munskydd eller inte munskydd. Enligt Folkhälsomyndigheten finns inte hållbara vetenskapliga bevis för att munskydden verkligen minskar smittan på samhällsnivå. De studier som hittills genomförts på munskyddens effekt har haft olika brister.

Men nu publiceras en mycket omfattande jämförande studie från Bangladesh.

Gratis munskydd

– Enligt mig bevisar den här studien, med stor vetenskaplig tydlighet, att munskydd verkligen minskar smittspridningen på samhällsnivå, säger Johannes Haushofer, nationalekonom vid Stockholms universitet, som läst studien för SVT:s räkning.

Forskarna bakom studien, som kommer både från USA och Bangladesh, valde slumpvis ut 600 byar i Bangladesh med totalt 350 000 invånare. I hälften av byarna delade man ut gratis munskydd.

Samtidigt informerades alla byborna upprepade gånger om hur munskydden ska användas på ett säkert och effektivt sätt.

I byarna där man delade ut gratis munskydd tredubblades användningen, från cirka 13 procent till över 42 procent.

Smittspridningen klart mindre

Samtidigt togs prover för att se hur coronaviruset spreds i alla 600 byarna.

När byarna jämfördes med varandra visade det sig att smittspridningen i de 300 byar där munskyddsanvändningen tredubblats låg närmare 10 procent lägre än i de andra byarna.

Det sätt som studien är gjord på innebär att man kan vara säker på att det är just munskydden och inget annat som lett till den minskade smittspridningen, säger Johannes Haushofer. Studien visar också att munskydden inte ledde mindre social distansering utan snarare tvärtom.

Epidemiologen Tove Fall vid Uppsala universitet håller med om att studien på munskydd stödjer att en bred användning av munskydd har effekt på smittspridningen.

– Hur stor effekten av munskydd är kan variera i olika situationer men denna studie visar tydligt på potentialen även i andra länder än Bangladesh, säger Tove Fall till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.