Ny studie dömer ut vanlig bedövningsmetod vid fiskslakt

Uppdaterad
Publicerad

En av de vanligaste metoderna för att bedöva fiskar innan slakt i fiskodlingar orsakar stor stress för fiskarna i upp till tio minuter innan de förlorar medvetandet. Dessutom kan fiskarna fortsatt reagera på sin omgivning en stund även efter att de har slutat röra på sig.

I Sverige producerades i genomsnitt 11 424 ton matfisk per år mellan år 2010 till 2020. Innan en fisk från en fiskodling slaktas måste den enligt svensk lag bedövas. En av de vanligaste bedövningsmetoderna inför slakt är att placera djuren i en bassäng med en hög halt koldioxid som gör dem medvetslösa. Men nu dömer forskare ut metoden.

– Bedövning med koldioxid är en olämplig metod eftersom det dels tar väldigt lång tid att bedöva fisken och är samtidigt väldigt stressande för den, säger Per Hjelmstedt som är forskare i fiskvälfärd vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Mätte fiskarnas hjärnaktivitet

I en ny studie från SLU har forskare undersökt hjärnaktiviteten hos fiskar av arten regnbåge före, under och efter bedövning med koldioxid. Resultatet visar att det i kallt vatten kan ta mer än tio minuter för bedövningen att verka. För att forskarna skulle kunna urskilja när fiskarna förlorat medvetandet placerades en blinkande lampa bredvid djuren.

– När fiskens hjärna slutar reagera på den blinkande lampan kan vi med ganska stor säkerhet anta att fisken inte kan uppfatta sin omgivning. Men det tar väldigt lång tid innan fisken blir medvetslös och man kan tydligt se att de försöker fly från tanken den befinner sig i, säger Per Hjelmstedt.

Länge vid medvetande

Forskarna kunde också se att fiskarna fortfarande reagerade på den blinkande lampan en tid efter att de slutat röra på sig, innan de helt förlorade medvetandet. Efter att fiskarna bedövats skärs deras strupar av och de avblodas, det vill säga töms på blod. Om det görs för tidigt efter bedövningen betyder det att fiskarna fortfarande kan vara vid medvetandet under avlivningen.

– Det innebär ju en risk att fisken fortfarande är vid medvetande innan den dör av den här avblodningen. Det är väldigt svårt att visuellt bedöma om en bedövning har lyckats enbart genom att titta på fisken och det är viktigt att man har tillförlitliga sätt att kunna bedöma att fisken faktiskt inte uppfattar sin omgivning, säger Per Hjelmstedt.

”Ingen metod fungerar djurskyddsmässigt”

Enligt Jordbruksverket ska bedövning före slakt ske så att fiskarna snabbt blir medvetslösa och utan att medvetandet återkommer.

 – Utfasning av koldioxid är en fråga som vi bedömer är väldigt viktig för framtiden och vi är måna om att ta fram lämpliga metoder att ersätta koldioxiden med. Ingen metod fungerar ensamt bra djurskyddsmässigt och rent praktiskt i våra vattenbruk i dag. Inte tillräckligt bra för att vi ska fasa ut koldioxiden, säger Sara Gabrielsson som är djurskyddshandläggare på Jordbruksverket.

De två andra metoderna som används i Sverige är bedövning med elektricitet och slag mot fiskarnas huvuden. Med dessa metoder blir fiskarna medvetslösa nästan direkt, men forskning visar att fiskarna kan få tillbaka medvetandet utan att det syns med blotta ögat om bedövningen inte varit tillräckligt kraftig.

– Vi vill inte riskera att branschen byter metod och så kommer vi på att de metoderna inte heller är djurskyddsmässigt acceptabla. Vi behöver en metod för att se när fiskarna är bedövade som även fungerar att använda ute på vattenbruken, säger Sara Gabrielsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.