Foto: TT

Ny studie: Stress påverkar vikten

Uppdaterad
Publicerad

Långvarig stress kan göra att vikten ökar. Det visar en ny djurstudie från Australien.

– Det är ju inte så enkelt som att bara räkna kalorier utan det är ganska komplicerad biokemi, säger svenska överviktsforskaren Erik Hemmingsson

Många av oss har nog upplevt att stress kan påverka aptiten – att suget efter fett och socker ökar när vi känner oss pressade.

Nu visar en ny studie från Australien, som har publicerats i tidskriften Cell Metabolism, att stress faktiskt påverkar vikten. I alla fall om man är en mus.

Stressade möss gick upp i vikt

De australiensiska forskarna vid Garvan institute of medical research upptäckte att möss gick upp mer i vikt under kronisk stress än de möss som åt samma kaloririka diet men som levde i en stressfri miljö.

En viktig förklaring till viktökningen är neuropeptiden Y, kallad NPY. Det är en molekyl som produceras i amygdala i hjärnan för att stimulera aptiten under stress – hos både möss och människor. Amygdala är vår primitiva känslostruktur som varnar för det som är skrämmande eller leder oss mot det som är lockande och roligt.

– Vi upptäckte att viktökningen minskade när vi stängde av produktionen av NPY i amygdala. Utan NPY gick de stressade mössen som åt en kaloririk kost upp lika mycket i vikt som de möss som levde i en stressfri miljö, säger studiens huvudförfattare Kenny Kin Ip.

Energiförbrukning sänktes

Ytterligare en förklaring till de stressade mössens viktuppgång är att deras energiförbrukning sänktes.

– Den här studien visar att vi måste vara mycket mer medvetna om vad det är vi äter när vi är stressade om vi ska undvika en snabbare utveckling av fetma, säger Herbert Herzog som är chef för ätstörningsenheten vid Garvan institutet.

Den svenska överviktsforskaren Erik Hemmingsson vid Gymnastik- och idrottshögskolan, tycker att studien är mycket intressant.

– Studien lär oss att just kombinationen av skräpmat och ihållande stress ger en särskilt ökad risk att utveckla övervikt. Nu förstår vi mer om de underliggande biokemiska faktorerna. Det är ju inte så enkelt som att bara räkna kalorier utan det är ganska komplicerad biokemi. 

Viktig kunskap

Erik Hemmingsson menar att studien ger viktig kunskap, dels för att man ska kunna utveckla mer effektiva läkemedel i framtiden. Men också för att man ska kunna bli bättre på att förebygga fetma genom att förstå hur stressen påverkar oss.

Det här är ju en studie på möss, går det att överföra resultaten på människor?

– Ja vi måste ju göra experiment även på människor så vi får återkomma i den frågan. Men det är väldigt intressanta rön så här långt och troligtvis kan man överföra dem till en viss del på människor, säger Erik Hemmingsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.