Att spela fotboll med eller utan publik verkar inte spela någon roll för resultatet. Däremot påverkas domarna. Spela klippet för att höra professorn förklara varför det kan vara så. Foto: TT/Fredrik Sandberg

Supportrar har liten betydelse för hemmaplansfördel

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har läktarna gapat tomma på fotbollsarenor runt om i världen. Trots att det kan vara tråkigt att spela utan publik verkar det inte påverka hemmaplansfördelen, i alla fall inte för spelarna. Domarna däremot verkar döma mer neutralt när de slipper publikens påtryckningar.

En ny studie, publicerad i tidskriften Plos One, har jämfört över 40 000 fotbollsmatcher som spelats både innan och under pandemin. Resultaten visar att avsaknaden av fotbollssupportrar inte påverkar hemmaplansfördelen, det vill säga att lag som spelar på sin hemmaplan har större chans att vinna.

Forskarna har bland annat analyserat de tio senaste säsongerna från tio olika europeiska ligor, exempelvis engelska Premier League och tyska Bundesliga.

Vinner hälften av matcherna på hemmaplan

I de europeiska ligorna vinner ett lag ungefär hälften utav matcherna de spelar på hemmaplan, en fjärdedel av matcherna slutar oavgjort och den sista fjärdedelen vinner bortalaget. Dessa siffror har inte ändrats särskilt mycket efter publikförbudet. Det verkar till och med som att hemmaspelarna skapa fler målchanser nu.

Domaren blir mer neutral

Trots att spelarna tycks vara opåverkade av publiktappet så har det hjälpt domarna att döma mer neutralt mellan lagen. Utan åskådare får hemmalaget färre domslut med sig, troligtvis för att domaren inte influeras av publikens reaktioner.

– Det är det man kan förvänta sig, man dömer likartade saker på likartat sätt när man inte har den här väggen av röster som försöker få en att göra på det ena eller andra sättet, säger Torun Lindholm Öjmyr, professor i psykologi vid Stockholms universitet.

Påverkar inte matchen

Men även om domaren dömer mer jämlikt så påverkar det inte hemmafördelen särskilt mycket. Exakt varför vet inte forskarna men det skulle kunna vara för att få domslut är direkt matchavgörande, exempelvis så påverkar inte ett gult kort det fortsatta spelet nämnvärt.

Forskarna har flera teser på vad hemmaplansfördelen beror på. Bland annat skulle det kunna vara att bortalaget ofta fått göra en lång resa innan matchen och att lag väljer att spela mer offensivt på hemmaplan.

Ingen kontrollgrupp

I studien saknas en kontrollgrupp, då nästintill alla ligor förbjuder publik, något som är viktigt för statistiska studier. Men resultatet av studien går i linje med tidigare forskning som har gjorts i mindre skala. Exempelvis en svensk studie som gjordes i italienska ligan, Serie A, när publik förbjöds under vissa matcher på grund av huliganism.

Se klippet ovan där professorn Torun Lindholm Öjmyr förklarar hur det är att ta beslut som domare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.