Vardagliga aktiviteten är den stora boven – vi sitter för mycket och kör för mycket bil, säger forskaren om studien. Foto: Anders Wiklund/TT/SVT

Ny stor studie: Svenskarnas kondition har försämrats kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Vår kondition är sämre i dag än den varit på 20 år. Det visar en ny stor svensk studie som kollat på den arbetande befolkningen i Sverige.

— Det huvudsakliga resultatet är att det är en ganska kraftigt nedgående trend i populationen i stort. Studiepopulationen har fått drygt tio procent sämre kondition, säger Elin Ekblom-Bak, högskolelektor i idrottsvetenskap och en av författarna bakom studien.  

I studien har forskarna tittat på data från 350 000 människor som under de senaste 20 åren har erbjudits och utfört konditionstest via sina jobb. Personerna har fått utföra test på cykel där man mätt hur mycket syre kroppen kan tillgodogöra sig under träningen. 

I undersökningen har man även kunnat se hur mäns kondition minskat mer än kvinnors, yngres mer än äldres och lågutbildades mer än högutbildades. 

— Det är väldigt viktigt att man inte bara kan se att det här har hänt. Man kan även se för vilka det är viktigast att göra någonting åt, säger Elin Ekblom-Bak.

46 procent hälsofarligt låg kondition

Förutom att arbetande svenskar i stort har fått sämre kondition kan man även se att de personer som har sämst kondition har blivit fler.

Andelen personer som har hälsofarligt låg kondition har ökat från 27 procent till 46 procent. Varför resultaten ser ut som de gör är inget studien går in på.  

— Jag tror att det kanske inte direkt har med träningen att göra. En del av förändringen kan nog bero på att vi är mindre aktiva i vår vardag. Vi åker mer bil nu och har fler stillasittande jobb, och det kan faktiskt ha en påverkan på vår kondition, säger Elin Ekblom-Bak. 

Expertens tips

Studieresultaten är inte helt representativa för befolkningen, utan man har endast utgått från folk som har arbete. Elin Ekblom-Bak tror till och med att studiepopulationen kan ha aningen bättre kondition än den svenska befolkningen i stort.  

— Jag är helt övertygad om att vi behöver en gemensam insats. Vi måste bygga tillbaka möjligheterna att röra på oss – vi behöver ett nationellt arbete i det här.  

Vad är ditt bästa tips till någon som känner att de behöver röra på sig mer? 

— Att det inte behöver vara så svårt. Att vara aktiv behöver inte vara så komplicerat. Ta en rask promenad, köp en hund – det finns mycket du kan göra som du inte ens behöver byta om för.

Studien är publicerad i Scandinavian Journal of Medicine and science in sports.

Fakta: Kondition

  • Konditionen, eller syreupptagningsförmågan, mäts i milliliter syre som kan tillföras varje kilogram kroppsvävnad per minut.
  • För att orka gå i rask takt i tio minuter utan att behöva vila bör syreupptagningsförmågan på strax under 30 milliliter.
  • Gränsen för hälsofarligt låg kondition är i studien satt till 32 milliliter mer minut och kilo kroppsvikt.
  • Medelvärdet bland försökspersonerna har sjunkit från drygt 38 milliliter år 1995 till mindre än 34 milliliter 2018, en minskning med cirka 10 procent.
  • En vältränad motionär brukar ligga i spannet 40–50 milliliter.
  • En kvinnlig elitidrottare i en konditionskrävande sport, som längdskidåkaren Charlotte Kalla, ligger på över 70 milliliter. En manlig elitidrottare kan nå upp till 90 milliliter.

Källa: Elin Ekblom Bak

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.