Olympiska boxaren Ginny lever med tvångssyndrom

Uppdaterad
Publicerad

Virginia “Ginny” Fuchs från USA har en VM-bronsmedalj i boxning och tävlade i OS i Japan 2021. Parallellt med en framgångsrik elitidrottkarriär lever hon med svåra tvångsbeteenden som upptar flera timmar varje dag.

– Jag använder 8-12 tandborstar varje gång. Jag förstår inte varför jag inte kan sluta, trots att jag verkligen vill det, säger Ginny Fuchs.

Ginny dolde länge sina tvångsbeteenden.

– Jag var rädd att bli dömd. Men 2015 “kom jag ut”, i samband med OS-uttagningarna, då jag förstod att jag skulle vara med mina lagmedlemmar dygnet runt. Jag visste att jag inte skulle kunna dölja det för dem. 

Övar på att ändra beteendet

För att hantera sina problem får Ginny hjälp av sin psykolog Angela Smith, som använder kognitiv beteendeterapi (KBT) för att försöka bryta beteendemönstren.

– Terapin går ut på att komma i kontakt med det man har undvikit. Det är en väldigt aktiv behandlingsform, säger Angela Smith.

I videon får du följa med i Ginnys vardag och se hur hon reagerar på terapin.

”Vetenskapens värld – Vägen till friskare psyke” finns nu att se på SVT Play. Programmet sänds också i SVT2 20:00 den 21 februari.

Tvångssyndrom

Tvångssyndrom, som också kallas OCD (Obsessive-compulsive disorder på engelska), kännetecknas av ångest och upprepade tvångstankar och tvångshandlingar. I Sverige uppskattas över 250 000 personer leva med tvångssyndrom.

Källa: OCD-förbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.