Matthew litade inte på sin egen andning – kontrollerar nu tvångsbeteendet med en app

Publicerad

Matthew Roseberg led under lång tid av svåra tvångsbeteenden. Han vågade inte lita på att hans andning kunde ske automatiskt och istället la han stora delar av sin vakna tid att hyperventilera och försöka tvinga sig själv till att andas manuellt. Men tack vare en serie avancerade hjärnoperationer har han nu mer eller mindre botats.

Matthew Rosenberg från USA är en av endast några hundra patienter i världen med tvångssyndrom som hittills har fått elektroder inopererade i hjärnan.

– Den här tekniken är inte bara terapeutisk, den är också utforskande. Genom att behandla patienterna kan vi avslöja saker som kommer hjälpa oss att förstå hjärnan mycket bättre än vi gör idag, säger Brian Kopell, en av kirurgerna som opererade Matthew.

Riktade elchocker i hjärnan

Elektroderna ger Matthew små riktade elchocker i en väl utvald del av hjärnan. Elchockerna mildrar tvångstankarna kraftigt och Matthew kan själv göra mindre justeringar av styrkan på behandlingen, via en app i sin telefon.

– Jag kan vara mig själv nu, säger Matthew Rosenberg.

Följ med in i operationssalen och se Matthews historia i klippet.

Ökad kunskap om förbindelserna mellan olika delar av hjärnan, de så kallade neurala kretsarna, är viktig för att ta forskningen om psykisk sjukdom framåt. Det är också vid en sådan förbindelse som Matthews läkare placerade hans implantat (vita cirkeln). Foto: ur Vetenskapens värld

Vetenskapens värld sänder ”Vägen till friskare psyke: De nya botemedlen”  på SVT Play. Programmet sänds också 20:00 i SVT2 den 28 februari.

Djup hjärnstimulering

Elchocker av hjärnan har använts i över 80 år för att behandla olika psykiska problem, bland annat depression. I början var behandlingen förenad med stora risker och biverkningar. Till exempel kunde patienterna få så kraftiga spasmer att behandlingarna ledde till benbrott. 

Behandlingen har blivit skonsammare med tiden och nu kan läkare också operera in elektroniska pacemakers för att korrigera felaktiga signaler, så kallad djup hjärnstimulering. Förutom att patienter med svåra tvångssyndrom numera kan få denna behandling så används tekniken också bland annat för att behandla den neurologiska sjukdomen parkinson. Darrningarna som parkinsonpatienter drabbas av påminner om de repetitiva rörelsemönster som patienter med tvångssyndrom lider av. 

Två av tre patienter med tvångssyndrom (som också kallas OCD) som genomgått behandlingen upplever en förbättring.

Källa: Vetenskapens värld – Vägen till friskare psyke

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.