Under måndagen passerar Merkurius solen. Till höger: En bild tagen under förra Merkuriuspassagen i maj 2016. Arkivbilder. Foto: NASA/TT, Johan Nilsson/TT

Ovanligt himlafenomen i dag: Merkurius passerar solen

Uppdaterad
Publicerad

Om vädergudarna vill kan du bli vittne till något sällsynt på måndagen. Då passerar Merkurius solen, sett från jorden, och planeten kan vid klart väder ses som en liten svart prick.

Det är drygt tre år sedan det hände senast – och nu är det dags igen. Den 11 november passerar Merkurius mellan jorden och solen, och planeten kan ses som en svart silhuett mot den stora ljusa solskivan. Fenomenet sker endast 13 eller 14 gånger varje sekel.

Merkuriuspassagen går inte att se med blotta ögat. I stället krävs kikare eller teleskop och för att inte skada ögonen måste de vara utrustade med solfilter.

– Merkurius är inte lätt att se för den är otroligt liten. Det är det roligaste, att få se hur liten den är, säger Robert Cumming, astronom och redaktör på tidningen Populär astronomi.

Störst chans i Skåne och Halland

Planetens väg över solskivan börjar cirka klockan 13.30 och pågår fram till solnedgången. Den kan beskådas i hela landet – under förutsättning att vädret är klart.

Enligt SVT:s meteorolog Pererik Åberg ska det tyvärr vara molnigt i stora delar av landet.

– I Skåne och Halland finns störst chans för klart väder under hela eftermiddagen, säger han.

Syns bäst i Amerika

Allra bäst syns Merkuriuspassagen från Sydamerika, Karibien och USA:s östra halva. Även större delen av Europa och hela Afrika har bättre vy över fenomenet än Sverige.

För bästa upplevelse rekommenderar Robert Cumming att man letar upp någon av de offentliga visningar som hålls på flera håll i landet, eller att man rattar in en sändning på nätet. Svenska solteleskopet på Kanarieöarna kommer till exempel att sända live i samarbete med Kanarieöarnas astronomiska forskningsinstitut IAC.

Det går också att kontakta någon astronomiförening som har teleskop med solfilter.

Titta inte mot solen

Eller så provar man själv (se faktarutan, reds. anm.).

– Den som tror sig vara bra på praktiska utmaningar kan försöka projiciera passagen själv på en vit yta, säger Robert Cumming.

Han poängterar att man aldrig får titta rakt mot solen utan ett astronomiskt solfilter framför kikaren eller teleskopet.

– Du kan skada ögonen om du tittar rakt mot solen. Gör aldrig det, inte ens om solen står väldigt lågt.

Den som missar årets passage får vänta 13 år, till den 13 november 2032, innan Merkurius vandrar över solen nästa gång.

Du behöver: En liten fältkikare (den behöver inte vara avancerad), en platt vit yta (ett A4-ark på kartong eller en vägg till exempel), stativ eller ett par kompisar som kan hålla kikaren och den vita skärmen.

Gör så här:

1. Rikta kikaren mot solen och håll upp skärmen på andra sidan så att kikarens ögonända är riktad mot den. Försök fånga den ljusa runda bilden på den vita ytan. Håll kikaren stadigt och ha tålamod, bilden kan vara svårfångad. Lägg skärmen så långt från kikaren som du kan för att få en stor bild av solen.

2. Ställ in skärpan när solen syns på skärmen. Justera fokusratten på kikaren så att solens kant är skarp.

3. Nu kan du förhoppningsvis se en liten, liten prick – Merkurius – passera över solen.

Observera att man inte får titta direkt på solen genom kikaren.

Källa: popularastronomi.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.