”Vi ser det inte som glädjande om fler behöver leva med dessa frågor i framtiden” säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet. Foto: TT/SVT

Ny studie: Risk för 60 procent svårare pollensäsonger i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Framtida klimatförändringar riskerar att påverka pollenallergiker negativt.

Det visar en ny internationell studie där forskarna tittat på hur gräs reagerar på förhöjda koldioxidnivåer.

– Det är inte glädjande om fler behöver leva med dessa frågor i framtiden, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Astma- och allergiförbundet.

Stigande halter av koldioxid innebär snabbare och kraftigare tillväxt om gräset har tillgång till näring och vatten.

Forskarna har tagit fram datamodeller som kan förutspå hur den ökade grästillväxten påverkar framtidens pollenhalter. Resultatet kan bli nedslående för pollenallergiker.

– Vi tittade på hur klimatförändringarna skulle påverka mängden pollen om 10 till  20  år och kunde då se att det skulle öka upp till 60 procent om nivåerna av koldioxid fördubblas i framtiden, berättar Alexander Kunganskiy doktor vid University of Exeter, som är en del av ett internationellt forskarteam.

Går att använda överallt 

Forskarna betraktar den nyutvecklade forskningsmetoden som unik, då den går att använda både lokalt och globalt. Flera tidigare studier har visat på ökade pollennivåer i framtiden men de har alla varit begränsade till en specifik plats. 

– I stället för att experimentera och göra studier på olika platser i världen kan man nu använda sig av en och samma forskningsmodell som kan återge all information, säger Kunganskiy. 

Fler kan drabbas av pollenallergi

Som konsekvens av förhöjda pollennivåer finns det risk att allergiker utvecklar allvarligare pollenbesvär. Även fler kan drabbas och få en plötslig pollenallergi. 

– Det är en tydlig illustration på att klimatförändringarna kan påverka människors hälsa, säger Kristina Ljungros. 

Men enligt Alexander Kunganskiy är det viktigaste att vara förberedd inför eventuell tillväxt av pollen. 

– Vi har gjort denna studie för att hjälpa till i forskningen och vi hoppas på en vidareutveckling av frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.