• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trenden ”Accutane nosejob” på Tiktok har fått miljontals visningar där flera användare påstår att deras näsa blivit mindre med hjälp av stark aknemedicin. Något som hudläkaren Lykke Barck ser allvarligt på. Foto: Storyblocks/Tiktok

Populära Tiktoktrenden: Näsan påstås krympa av stark aknemedicin

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medieplattformen Tiktok florerar trenden ”Accutane nosejob” – där videor med miljontals visningar påstår att näsan krymper om man tar en stark aknemedicin. Något som Lykke Barck, dermatolog och läkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, ser allvarligt på.

Isotretinoin är en stark receptbelagd aknemedicin som i folkmun även kallas Roccutane, eller på engelska Accutane.

– Vid svår akne är det en effektiv och bra medicin, säger dermatologen och läkaren Lykke Barck.

Medicinen kommer dock med en rad biverkningar. Enligt Barck är det bland annat vanligt att de som tar den blir torra i hud och slemhinnor samt upplever muskel- och ledvärk.

– Sedan kan det även påverka blodvärden, som levervärden och blodfetter, säger Barck och fortsätter:

– Dels är det väldigt viktigt att patienten får information om att man absolut inte får bli gravid under behandlingen då det har fosterskadande effekter redan efter en liten dos. Det är därför viktigt att detta sker under kontrollerande former och det är just därför det bara är vi hudläkare som skriver ut det.

Hudläkaren varnar: ”Helt galet”

Nu ryktas det om att medicinen även har en oväntad biverkning.

Flera användare på Tiktok menar att deras näsa krympt efter att de genomgått behandlingen. Videos delas flitigt där före- och efter-resultat visas upp och personer menar att de fått en gratis näsoperation på köpet.

– Effekten, även om jag skulle tro att den är ganska marginell, att man tycker att näsan blivit mindre kan bero på att talgkörtlarna blir mindre aktiva och medicinen kan även dämpa inflammation som kan göra att man blir svullen i huden. Det gör ju ingenting åt brosk eller ben som man kanske gör vid en vanlig näsplastik, förklarar Barck.

Hudläkaren understryker dock att unga som inte är i behov av aknemedicinen inte bör använda den i det ändamålet.

– Jag tycker det låter helt galet och det är någonting jag starkt skulle avråda ifrån att prova, säger Barck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.