Professorn om enkäten – förväntade mig mer konkreta förslag

Publicerad

Den ideologiska dimensionen i svensk narkotikapolitik trängs undan något, men flera partier saknar konkreta lösningar på hur den höga svenska narkotikadödligheten ska bekämpas. Det säger narkotikaforskaren Bengt Svensson efter att han läst den enkät som SVT Nyheter gjort med samtliga riksdagspartier.

Bengt Svensson är professor i socialt arbete med inriktning missbruk vid Malmö högskola och har bland annat skrivit en bok som svensk och internationell narkotikapolitik och narkotikadebatt.

Vi lät honom titta på svaren i den enkät som SVT Nyheter skickat ut till samtliga riksdagspartier för att undersöka vad partierna vill göra åt den höga svenska narkotikadödligheten, och om man anser att den restriktiva svenska narkotikapolitiken varit framgångsrik eller inte.

”Låg prioritet” 

Bengt Svensson säger bland annat att han är förvånad över att regeringspartierna, alltså Socialdemokraterna och Miljöpartiet, var så pass diffusa i sina svar.

– De borde ha varit mest konkreta. Men missbruksfrågorna tycks ha en låg prioritet, både hos den förra regeringen och den nuvarande.  

Bengt Svensson lyfter fram Vänsterpartiet och Centerpartiet som de partier vars svar var mest genomarbetade.

Mer bekymrade av statistiken

En annan reflektion som Bengt Svensson gör är att flera partier, främst borgerliga, var mer bekymrade över statistiken som de europeiska jämförelserna bygger på än att människor faktiskt dör.

– Men inget hindrar att man sätter igång ett förebyggande arbete. Det finns en stor internationell erfarenhet i de här frågorna.

Kan man se en öppning mot mer fokus på skademinskning?

– Jag tycker det gått åt rätt riktning. Till exempel kan vi se att många inser att sprututbytesprogrammet inte är så mycket att bråka om. Det är internationellt etablerat och vi ser en anpassning till en mer europeisk politik med mindre snack och mer verkstad, säger Bengt Svensson.

Vårdgaranti för missbrukare

Ett konkret förslag som Bengt Svensson anser borde införas för att komma till rätta med hälsoproblem hos missbrukare kommer från Vänsterpartiet och innebär att vårdgarantin även borde innefatta missbrukare.

När det är förbjudet att använda narkotika har samhället en skyldighet att snabbt erbjuda hjälp till den som vill lämna missbruket och sluta vara kriminell, menar Bengt Svensson.

– Men jag hade som sagt förväntat mig fler konkreta idéer från partierna. Till exempel utdelning av naloxon (en nässpray som motverkar heroinöverdoser) och ett avskaffande av Socialstyrelsens regel att människor som skrivs ut från läkemedelsassisterad behandling automatiskt stängs av från vård i tre månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den svenska narkotikadödligheten

Mer i ämnet