Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Foto: TT

Heroinmotgiftet Naloxon kan bli tillgängligt för anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sjösätter nu en utredning för att se till att överdosmotgiftet Naloxon blir tillgängligt i miljöer där det kan rädda liv.

– Vi har sett hur narkotikadödligheten har ökat de senaste tio åren och vi behöver göra mer för att få ner den, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till SVT Nyheter.

Det är Läkemedelsverket och Socialstyrelsen som nu får i uppdrag att utreda Naloxonets framtid i Sverige.

Myndigheterna ska bland annat bedöma hur anhöriga till personer som riskerar att överdosera på opioider skulle kunna få tillgång till naloxonläkemedel.

Naloxon

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 december i år.

Naloxon är ett läkemedel som häver överdoser och kan rädda livet på den som tagit för mycket heroin och andra opioider, som fentanyl och smärtstillande morfinliknande läkemedel – den typ av droger som skördar flest offer i Sverige.

”Hoppades på att kunna göra mer”

I februari avslog Läkemedelsverket ansökningar från Stockholm och Skåne, som vill skriva ut Naloxon i beroendevården.

Kort därefter kom nyheten om att folkhälsominister Gabriel Wikström (S) svängt i frågan och nu ville se en snabbutredning kring hur Naloxonet skulle kunna delas ut utanför hälso- och sjukvården.

– Vi hade hoppats på att kunna göra mer inom befintligt regelverk, men det gick inte, säger Gabriel Wikström, som i dag skrev på uppdraget till Läkemedelsverket och Socialstyrelsen.

TV: Här hävs heroinöverdosen med Naloxon

Det finns ett brett stöd i socialutskottet kring att göra Naloxon tillgängligt utanför hälso- och sjukvården, behövs verkligen en utredning?

– Ja, det behövs en utredning. Det finns ett regelverk kring läkemedel i Sverige, som är till för att skydda människor. Det behövs ett gediget underlag för att ändra i detta.

Men nu handlar det om ett läkemedel som räddar liv, känns det inte frustrerande att det tar sådan tid att få ut det i miljöer där det kan göra nytta?

– Jag kan absolut känna att det går för trögt och det är därför uppdraget ska ske skyndsamt. Samtidigt gör vi också andra insatser mot narkotikadödligheten, till exempel genom att öka tillgängligheten för sprututbytet.

”Förstår frustrationen”

Brukare runt om i landet har protesterat och själva delat ut Naloxon, har du förståelse för det?

– Utifrån deras perspektiv förstår jag frustrationen och viljan att lyfta frågan till debatt. Men utifrån ett mer långsiktigt perspektiv tror jag att vi måste få ett uppdaterat regelverk. Vi ska helt enkelt se till att vi har regler och åtgärder på plast så de som behöver får naloxon.

Fiender är överens

I riksdagens socialutskott råder det bred enighet i Naloxon-frågan som innehar något utav en unik position i den svenska narkotikapolitiska debatten, då det är en av få frågor där svurna fiender är helt överens.

I december skrev till exempel en rad företrädare för brukare, beroendevård, forskarvärlden, nykterhetsrörelsen och polisen ett gemensamt upprop för att få folkhälsominister Gabriel Wikström att prioritera frågan.

Varje år dör cirka 800 människor och 70 procent av de som dör har någon typ av opioid i kroppen och skulle teoretiskt sett kunna räddas om någon i närheten haft tillgång till Naloxon.

I Sverige finns medicinen i dag bara hos ambulanspersonal och i akutsjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Naloxon

Mer i ämnet