Marina Javorskaja visar bild på sin dotter. Marina har den multiresistenta formen av tbc och har därför aldrig fått träffa sin dotter. Foto: SVT

Rekordmånga fall av multiresistent TBC i världen

Uppdaterad
Publicerad

Tuberkulos är den infektionssjukdom som dödar flest i världen. Nu riskerar en ny livsfarlig form av sjukdomen att förvärra situationen än mer.

Förra året smittades närmare 10 miljoner människor av tbc.Sjukdomen skördar idag omkring 4000 människors liv varje dag,vilket är fler fall än HIV. Dessutom börjar en ny resistent form avtbc, där få antibiotika fortfarande fungerar, bli allt vanligare.

Idag lider en halv miljon människor av den multiresistenta formen,som nästan inga mediciner biter på. Värst är läget i vissa delar avAsien och Afrika samt i flera av det forna Sovjetrepublikerna. IUkraina beräknas minst en procent av befolkningen vara sjuka i tbcoch vart fjärde nytt fall som upptäcks är multiresistent.

Har intefått träffa sin dotter

Marina Javorskaja är 25 år och bor i Kievoch är smittad av den värsta sortens tbc. På grund av sin sjukdomhar hon aldrig fått träffa sitt eget barn. Enda kontakten är viaskype i telefonen. Marina bär på den farliga resistenta formen avtuberkulos sedan nio år. SVTs reporter har träffat henne på ett tbcinstitut i Ukrainas huvudstad Kiev, där hon bor.

– Jag har aldrigarbetat för jag är nästan alltid på sjukhus, berättar MarinaJavorskaja bakom sitt munskydd när SVT träffar henne på sjukhuset.

Under några år ansågs Marina vara frisk och då blev hon gravid.

 –Under graviditeten kom sjukdomen tillbaka. Det blevkejsarsnitt och de tog barnet ifrån mig – direkt, säger MarinaJavorskaja.

Den multiresistenta tbc somMarina bär på ökar nu även i hela världen. Dessutom går det fort.Värst är läget i vissa delar av Asien och Afrika samt i flera avdet forna Sovjetrepublikerna. I Ukraina beräknas minst en procentav befolkningen vara sjuk i tuberkulos och vart fjärde nytt fallsom upptäcks är multiresistent.

Sanatorier kan behövas igen

Världshälsoorganisationen har nu larmat om läget och satt upp ettnytt mål. År 2035 ska tbc vara helt under kontroll. Det finns idagingen fungerande behandling och det saknas till och med metoder föratt kunna ställa diagnos på rätt sätt. Det krävs storainternationella insatser för att det mål världshälsoorganisationenhar satt upp. Gunilla Källenius, professor i klinisk mikrobiologihar arbetat med tbc i 30 år. Hon är mycket oroad över läget både iSverige och i världen.

– Gör vi ingenting nu och resistensenfortsätter att spridas i den här takten så är vi tillbaka i densituation som Sverige var i för 100 år sen då ingen medicin fannsmot tbc och tvingades isolera sjuka på sanatorier runt om i landet,säger Gunilla Källenius.

Se reportage om tbc i Vetenskapens värld iSVT2 den 29 februari 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.