Relationer viktig väg ur ätstörningar

Uppdaterad
Publicerad

Att ha någon att prata med kan hjälpa till i tillfrisknandet från ätstörningar – för proffsboxaren Anthony Yigit var det både hans flickvän och hans tränare.

– Jag förstår i efterhand att jag verkligen skrämt upp dem, säger han i dokumentärserien Ätstört.

Cynthia Bulik, professor i ätstörningar vid Karolinska institutet i Solna och vid University of North Carolina Chapel Hill, har studerat olika aspekter av ätstörningar i årtionden. En sak som förvånat henne är hur viktiga relationer är för att bli frisk.  

– Vi gjorde en studie av personer som tillfrisknat från ätstörningar och frågade dem vad de tyckte betytt mest för tillfrisknandet, berättar hon.

– Vi förväntade oss svar som mediciner, terapi eller sjukhusvård, men det de flesta återkom till var relationer.  

Villkorslös kärlek

Det kunde vara en partner, förälder eller en nära vän. Vissa nämnde också relationen till sin behandlare. Svaren i studien är alltifrån ”upplevde villkorslös kärlek från min partner” till ”jag hade ett par vänner som trots sjukdomen funnits där hela tiden och fortsatt behandla mig som förut.” 

Andra faktorer personer som tillfrisknat från ätstörningar lyfte fram var terapi och personlig mognad.

Dokumentärserien Ätstörts tredje del följer bland annat proffsboxaren Anthony Yigit från Spånga, som haft ätstörningsproblem i 13 år.

I videon ovan beskriver han hur viktiga hans relationer till flickvännen och tränaren är.

Hjälp och stöd kring ätstörningar – hit kan du vända dig:

Vårdguiden om ätstörningar – Ring 1177 eller gå till 1177.se

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar

Vill du veta mer om forskningen kring ätstörningar? Läs mer hos Centrum för ätstörningar på Karolinska institutet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.