Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En kylskåpsstor stor odlingsbox för grönsaker kan i framtiden finnas i vanliga hem, enligt Nadun Hennayaka, grundare av Gaiaprojektet. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Rymdtekniken kan komma att finnas i lägenheter – odla sallad i ”kylskåp”

Uppdaterad
Publicerad

Att bo i stadslägenhet och vara självförsörjande på sallad året runt kan låta motsägelsefullt. Men i framtiden skulle en odlingsbox utvecklad för rymdresor kunna stå bredvid kylskåpet. 

– Om många tar till sig den här teknologin behöver inte lastbilar köra över hela landet, säger Nadun Hennayaka, grundare av startup-företaget Gaiaprojektet i Australien. 

Tillsammans med Nasa har Gaiaprojektet utvecklat ett automatiskt system för odling av bladgrönsaker på rymdfärjor. Nu ser de över om det finns möjlighet att använda tekniken även på jorden. I lägenheter skulle kylskåpsstora versioner kunna förse hushållen med vad de behöver. 

Odlingssystemet beskrivs som ett ultrakompakt, högeffektivt jordbruk där ljus, temperatur och luftkvalité hela tiden hålls under kontroll och anpassas automatiskt efter behov. Vatten och näring kommer in från ett håll och avfallsmaterial lämnar i en annan riktning. Tanken rengör dessutom sig själv genom ett steriliseringssystem. 

Hållbarare jordbruk 

I takt med att plantorna växer justeras platsen mellan dem. Allt för att använda minimalt med utrymme, ljus och vatten – vilket är nödvändigt i rymdfarkoster men även är fördelaktigt på jorden. 

Siktet är nu inställt på att använda tekniken för att göra jordbruk och odling mer hållbart, och möta kommande utmaningar.  

– Klimatförändringar har stor inverkan på möjligheten att säkerställa matproduktion och vi har en växande befolkning, säger Michael Bridges, miljöforskningsanalytiker på Gaiaprojektet. 

Se Vetenskapens värld – Mat 2.0 på SVT Play eller den 18 september klockan 20:00 på SVT2 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet