Nederländerna har hittat sätt att anpassa sig till de stigande havsnivåerna. Foto: Pixabay

Så anpassar sig Nederländerna till högre havsnivåer

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna är särskilt drabbade av översvämningar. Men istället för att stänga ute vattnet med barriärer, dammar och slussar har holländarna kommit på nya sätt att hantera de stigande havsnivåerna.

Efter stormfloden i Nordsjön som orsakade svåra översvämningar i Nederländerna på 1950-talet så beslutade landet för att rusta upp sitt försvar mot vattnet. Stora barriärer, dammar och slussar byggdes för att förhindra samma sak från att hända igen. Men de stigande havsnivåerna och ökade skyfallen har fått holländarna att tänka om. Istället för att stänga ute vattnet har de kommit på flera olika sätt att försöka leva med det.    

Staden gör plats för vattnet 

I Rotterdam samlas överflödigt vatten i torg som blir till dammar i staden. På så sätt kan man kontrollera översvämningarna. Här har även en hel bondgård med mjölkkor fått flytta ut till en flotte på vattnet då jordbruksområden hotas av översvämning. Men det är inte bara kor som lever ovanpå vattnet.  IJburg i Amsterdam är världens första flytande bostadsområde. Husen har ihåliga betonggrunder som håller dem flytande. Längs med sidorna sitter långa pålar som är nedstuckna i sjöbotten och håller huset på sin plats.  

Naturen hjälper till 

Några mil utanför Haag I södra Nederländerna har man hittat ett sätt att utnyttja naturens krafter för att bevara sandstranden. Där ligger en enorm sandhög på 21,5 miljoner kubikmeter. Högen sprider sig längs med stranden med hjälp av vind och havsströmmar. Projektet kallas ”Sandmotor” och fyller på delar av sandstranden som annars slukas av havet.  

Även om holländarnas sätt att hantera vattnet inte är en global lösning på de stigande havsnivåerna, kan det kanske bidra med ett annorlunda sätt att bemöta klimatförändringarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.