Flera av världens storstäder sjunker

Uppdaterad
Publicerad

I stora kuststäder där marken sjunker är klimatförändringarnas effekter redan synliga. Spela videon för att se varför havsnivåhöjningarna går så snabbt i Indonesien.

Sommaren 2019 beslutade Indonesiens president Joko Widodo att flytta huvudstaden Jakarta från ön Java till Kalimantan på Borneo.

Anledningen är att Jakarta sjunker samtidigt som de globala havsnivåerna stiger. Under tio års tid har staden sjunkit 2,5 meter och halva staden ligger redan idag under havsnivån.

Samtidigt stiger den globala havsnivån i snitt 3 millimeter per år. I vissa delar av Asien går det ännu snabbare, upp emot 8 millimeter per år.

Lägre grundvatten och mjuk mark

Jakarta är inte ensam. Flera stora kuststäder som är byggda i deltan, som till exempel New York City, Manilla, Bangkok, London och Osaka har liknande problem.

Flera av städerna är byggda i deltan på mjuk mark, och överutnyttjade av grundvattnet har gjort att marken har börjat sätta sig.

Kan vara under vatten 2050

Jakarta är en av de städer i världen som sjunker snabbast. Delar av miljonstaden har redan försvunnit under ytan och om den fortsätter att sjunka i samma takt som nu kommer den att vara under vatten till 2050.

Se hela programmet ”Jordens stigande havsnivåer” på SVTplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet