Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Spela klippet för att lyssna till musiken från spindelväven. Glöm inte att slå på ljudet. Foto: Markus J Buehler/MIT, Pexels

Så låter det när spindelnätets vibrationer tonsätts

Uppdaterad
Publicerad

När en spindelhane vill locka till sig en hona spelar han på hennes nät och genom vibrationerna uppfattar hon kärleksförklaringen. Spindlar kommunicerar nämligen med vibrationer och nu har forskare tonsatt dessa. I klippet ovan kan du höra hur det låter. Glöm inte sätta på ljudet.

Spindlar tolkar världen genom vibrationer, något som fascinerade Markus J Buehler som är doktor i kemiteknik på Massachusetts Institute of Technology. För att förstå fenomenet så återskapade han vibrationerna från spindeltråden och gjorde musik utav det.

Musiken avbildar nätet

Markus J Buehler och hans kollegor skannade spindelväven med laserstrålar. Därefter återskapade de ett virtuellt nät i tre dimensioner. Det virtuella nätet fick motsvarande vibrationsfrekvens som den riktiga spindeltråden har, med skillnaden att det omvandlades till en frekvens det mänskliga örat kan höra. Det blev musik.

– Spindlar uppfattar världen i vibrationer. Det är svårt för oss människor att förstå hur deras sinnevärld ser ut egentligen, vad får man för bild av omgivningarna om man känner vibrationer? Säger Jonas Sandström, docent i ekologi på Sveriges lantbruksuniversitet.

Musiken är en ljudavbildning av spindelnätets uppbyggnad och ska vara ett sätt för människan att känna på hur det är att leva i ett nät.

Kärleken ger spindeln bra vibrationer

Vibrationerna i spindelnätet är nödvändig för spindelns överlevnad, de använder informationen från vibrationerna för att jaga och för att lokalisera byten som fastnar i nätet.

– Genom vibrationen i nätet känner den av vilket håll bytet sitter och var någonstans i nätet det har hamnat. Den kan också känna av storleken på bytet, ifall det är för stort för spindeln att klara av, säger Jonas Sandström.

Vibrationerna är också en del av parningsleken, när en hane vill para sig med en hona spelar han på hennes nät för att locka till sig henne. Genom vibrationer förstår hon hans avsikt, kanske skulle det kunna liknas vid en kärlekslåt. 

Forskarna vill kommunicera med spindeln

Musiken som forskarna skapat är konstnärlig och de har tagit sig vissa friheter så som val av instrument, vilket blev harpa och synthesizer. Men genom forskningen av spindelnätets vibrationer hoppas forskarna att de i framtiden ska kunna kommunicera med spindlar. Men då krävs större förståelse för vad de olika vibrationernas betydelse.

Det här är inte första gången Marcus J Buehler gjort musik av oväntade ting. Han har även tonsatt viruset SARS-CoV-2 för att förstå dess uppbyggnad.

Lyssna till musiken från spindelnätet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer