Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela videon för att se närbilder på ränderna som ”Domedagsglaciären” har ristat in i havsbottnen. Foto: Alexandra Mazur, Alastair Graham

Se hur isen ristar djupa spår i havsbottnen

Uppdaterad
Publicerad

För första gången finns nu en högupplöst bild av havsbottnen under en flytande glaciär längs Antarktis kust

– Vi trodde inte våra ögon när vi först såg de här spåren. Det såg ut som om människor hade gjort dem, säger Anna Wåhlin.

Nu kan spåren avslöja hur fort isen riskerar att smälta i framtiden.

Runt hela Antarktis ligger ett band av glaciärer som flyter ut i vattnet. I en expedition 2019 lyckades forskare för första gången skicka in en liten undervattens-robot i mörkret under isen för att undersöka havsbotten precis utanför Thwaites-glaciärens kant.

Thwaites glaciär innehåller tillräckligt med vatten för att höja havsnivån mer än en halvmeter. Smälter hela Västantarktis stiger havsytan tre meter. Foto: SVT

Döpt efter djuphavens gud

Roboten är döpt efter Ran som är djuphavens gudinna i den nordiska mytologin och är försedd med ett avancerat ekolod som ritar upp havsbottnens berg och dalar. Ran upptäckte en kulle på havsbottnen och på dess bergskammar framträdde ett distinkt mönster.

– Det såg ut som en bandvagn hade rullat på havsbottnen, säger Anna Wåhlin som är professor i oceanografi vid Göteborgs universitet och som deltog i expeditionen.

Dubbla hastigheten

Nu visar det sig att det här mönstret avslöjar hur fort glaciären har dragit sig undan tidigare i historien. I en ny studie kan Anna Wåhlin och hennes kollegor nu visa att isen vid ett tillfälle för ungefär 200 år sedan drog sig tillbaka med dubbla hastigheten jämfört med idag, nämligen 2,1 km per år.

– Det är varmt havsvatten under isen som gröper ut isen och får den att smälta. Havsvattnet runt Antarktis hade troligtvis samma temperatur som idag, även om den globala lufttemperaturen har stigit, säger Anna Wåhlin.

Bergsknalle fick det att gå fortare

Forskargruppen misstänker nu att anledningen till att glaciären krympte fortare då än idag är att glaciären för omkring 200 år sedan gled ner för en bergsknalle. Det innebär att glaciären kan få ett sådant ryck igen med snabbare issmältning som följd.

– När den väl kommer över kullen så går det fort. Vi närmar oss nu en ny sådan kulle och då kan tillbakadragandet av isen börja accelerera igen, säger Anna Wåhlin.

Domedagsaglaciären riskerar att försvinna

Forskare över hela världen vakar över Thwaites-glaciären som också kallas för domedagsglaciären. Den är dubbelt så stor som Smålands yta och skulle den helt smälta bort skulle så mycket vatten frigöras att havsnivån riskera stiga upp till en halv meter.

– Vi vet att människan påverkar klimatet och det underlättar inte för glaciärerna att lufttemperaturen samtidigt blir varmare, säger Anna Wåhlin.

Spela videon ovan för att se närbilderna på havsbottnen.

Så kan ränderna på havsbottnen avslöja hur fort isen smälte för 200 år sedan

I dag ligger den undersökta havsbottnen under vatten men för ungefär 200 år sedan befann sig det undersökta området precis där isen ligger mot berggrunden. Det kallas för grundnings-zonen. En kilometer av is låg och tryckte mot marken.

Men tidvattnet gjorde att trycket från glaciären gick upp och ner. Isen höjs när det är flod och sjunker när det är ebb, vilket medför att trycket varierar regelbundet inom loppet av 24 timmar.

Genom att mäta avståndet mellan de bandvagns-liknande avtrycken (se videon ovan) kunde forskarna få en klocka på hur fort isen rörde sig och därmed hur fort den smälte bort.

Källa: Anna Wåhlin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.