Ny beräkningsmodell visar framtida grundvattennivåer.

Varningen: Låga grundvattennivåer i södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu förutspår Sveriges geologiska undersökning, SGU, framtida grundvattennivåer i Sverige. SGU kartlägger grundvattennivåer flera månader framåt med grundvattendata från 60-talet och väderrapporter från SMHI. 

– Vi har kartlagt grundvattennivåer sedan 1984. Men förra året utvecklade vi en beräkningsmodell tillsammans med SMHI. Nu kartlägger vi grundvattennivåer en till sex månader framåt, varje vecka, säger Carl-Erik Hjerne, vid SGU.  

Beräkningar visar att grundvattennivåerna i sydöstra Sverige kommer att vara fortsatt låga i stora magasin, det vill säga rullstensåsar, där grundvattnet ligger djupt. Många kommuner får sitt dricksvatten från stora magasin.

Klimatkrisen

– Stora magasin påverkas av hur vädret har sett ut den senaste tiden. Vi har haft ett nederbördunderskott det senaste året. Det är inte ovanligt men de senaste åren har vi haft mycket torka i de här delarna av Sverige, säger Carl-Erik Hjerne.

Bland små magasin, som till exempel personliga brunnar, ser nivåerna fortsatt bra ut. 

– De är å andra sidan snabbare på att anpassa sig än de stora magasinen. Om vi får torrt väder ett par månader framåt, kan vi förvänta oss låga grundvattennivåer även i små magasin i vissa delar av södra Sverige, säger Carl-Erik Hjerne. 

Klimatförändringar

Framtiden ser också mörk ut för grundvattennivåerna i sydöstra Sverige. SGU räknar med att klimatförändringar påverkar grundvattennivåerna.

– Eftersom det är så pass stor eftersläpning i stora magasin behövs det mer regn än normalt för att de ska kunna återfå normal grundvattennivå.

– Vår beräkning lägger större tyngdpunkt på senare år just för att det har varit en klimatförändring. Det är mer sannolikt att de åren återkommer, säger Carl-Erik Hjerne.

Se mer om bristen på grundvatten och vad vatten betyder för världen i Vetenskapens världs serie – H2O på SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet