Foto: TT

Silvias engagemang ifrågasätts av forskare

Uppdaterad
Publicerad

Drottning Silvias stöd för den svenska narkotikapolitiken och hennes engagemang i narkotikafrågan är både kontroversiellt och politiskt. Det menar flera narkotikaforskare som SVT Nyheter talat med.

Drogfrågan har länge engagerat Sveriges drottning, som tagit tydlig ställlning både för nolltolerans mot narkotika och för det narkotikafria samhället.

I början av oktober invigde drottningen konferensen Sverige mot narkotika, arrangerad av ett antal folkrörelser mot droger. Konferensen fick också så kallat kungligt beskyddarskap.

Den svenska narkotikadödligheten

Men engagemanget ifrågasätts nu från forskarhåll.

– I dag är den politiska oenigheten större än på länge i narkotikafrågorna, säger Björn Johnson, narkotikaforskare på Malmö Högskola, som anser att drottningens engagemang är problematiskt.

Efter den så kallade Torekovskompromissen 1971 fråntogs den svenska monarkin allt politiskt inflytande och sedan dess har kungahuset, mer eller mindre, hållit sig borta från politiskt känsliga frågor och omstridda samhällsproblem.

”Allierat sig med hårdföra lobbyorganisationer”

Under 70- och 80-talet etablerades en politisk enighet kring visionen om ett narkotikafritt samhälle. Men de senaste tio åren, i takt med att den svenska narkotikadödligheten ökat kraftigt, har allt fler kritiska röster höjts inom forskarvärlden mot den svenska nolltoleranspolitiken.

– Drottningen har allierat sig med de mer hårdföra lobbyorganisationerna, som stöder Sveriges traditionella politik. Hon har tagit ställning mot liberalisering, där till exempel avkriminalisering av eget bruk kan ingå. Den frågan är inte alls okontroversiell i Sverige. Vi har till exempel ett riksdagsparti som driver den i dag, säger Björn Johnson.

På konferensen som invigdes av drottningen fanns organisationer som, enligt Björn Johnson, enas kring stöd för en hård kriminalisering och även om man stöder vårdinsatser är många inom fältet skeptiska till skadebegränsade insatser, som till exempel metadonbehandling och sprututbyte.

”Bra att hon använder sin status i gott syfte”

Per Johansson är generalsekreterare på Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, en av arrangörerna för konferensen Sverige mot narkotika. Han tycker att det är bra att drottningen är ”emot knark”.

– Det handlar om mjuk makt där hon använder sin status i ett gott syfte. Det vore bra om fler gjorde det tycker jag.

Per Johansson tycker också att drottningen i sitt engagemang och sina tal håller sig på en allmän, basal nivå som inte är politisk.

Björn Johnson säger att drottningen allierat sig med hårdföra lobbyorganisationer, vad säger du om den kritiken?

– Jag skiter i Björn Johnson. Det var ett tag sedan någon opinionsundersökning gjordes men det brukar vara 90 procent som är för en restriktiv narkotikapolitik. Han idiotförklarar hela svenska folket. Han får ha vilken åsikt han vill, men man ska inte inbilla sig att det finns en bred bas för det han står för.

”Felaktigt”

I samband med konferensen tillfrågades drottningen om narkotikasituationen i Sverige i en intervju med Helsingborgs Dagblad:

“Naturligtvis har vi drogmissbruk i Sverige också, men jämför man med andra länder är det så mycket mindre. Det är något att vara stolt över”.

Ett uttalande som Björn Johnson anser är felaktigt.

– Det är fel och ett vanligt missförstånd i Sverige. Ska man jämföra det problematiska missbruket är vi inte bättre än snittet i Europa. Dessutom har vi en rekordhög narkotikadödlighet. Det hon menar är att vi i skolundersökningar bland niondeklassare kan se att relativt få har testat droger. Men om vi tittar på hur många som får beroendeproblem, då sticker vi ut. Och fler dör dessutom av sitt missbruk, säger Björn Johnsson.

”En populistisk syn i frågan”

Börje Olsson, professor i alkohol- och narkotikapolitik vid Stockholms universitet, ifrågasätter också han drottningens uttalande kring hur det svenska drogmissbruket står sig i en internationell jämförelse.

Han menar att det är felaktigt att analysera om politiken varit lyckad eller inte efter hur många niondelklassare som någon gång provat narkotika.

– Där har vi alltid legat lågt och det är bra, men går man på siffror på det tunga missbruket ser det inte bra ut i Sverige och tittar vi på sjukligheten och dödligheten bland missbrukare är vi riktigt dåliga. Det finns inget samband mellan ifall skolungdomar delat på en joint och de andra tyngre problemen. Det verkar drottningen inte förstå, säger Börje Olsson.

Börje Olsson menar också att drottning Silvias argument om att skydda barnen tyder på en populistisk syn i frågan.

– Det visar på en okunnig syn på hur narkotikapolitik fungerar. Att det handlar om enkla lösningar och populistisk tro och att om man håller fast vid nolltoleransen så klarar sig barn också. Men nu har vi facit på att det inte är så. Att jaga ungdomar har inte gjort mycket för att förhindra det tunga missbruket och dödligheten.

– – –

SVT Nyheter har i två veckor sökt hovet, både via telefon och mejl, för att ge Drottning Silvia möjlighet att svara på kritiken. Hovets pressavdelning har haft tillgång till texten ovan sedan den 26 oktober. Någon intervju fick vi aldrig. Istället lämnade informationschef Margareta Thorgren följande kommentar:

”Drottningen har ett starkt engagemang för sociala frågor och däribland narkotikaprevention, inte minst mot bakgrund av FN:s utvecklingsmål om att stärka förebyggande insatser och vård av narkotikamissbruk. Däremot har drottningen också varit tydlig med att narkotikapolitikens utformning är en politisk fråga som inte hör till hennes uppdrag.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska narkotikadödligheten

Mer i ämnet