Vilken temperaturökning klarar jorden? Foto: SVT/Torbjörn JohanssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skärpt klimatmål stridsfråga i Paris

Uppdaterad
Publicerad

Var går smärtgränsen för klimatförändringarna? Vid 1,5 eller 2 grader?

Det så kallade 2-gradersmålet har länge stått i centrum för klimatförhandlingarna. Målet lyftes först av EU och innebär att jordens medeltemperatur inte ska tillåtas öka mer än två grader för att undvika allvarliga klimatförändringar.

EU och USA stöttar kravet på 1,5 grader

Men många länder, framför allt små önationer och fattiga länder som drabbas hårt av klimatförändringarna, har i flera år drivit att smärtgränsen istället borde sättas vid 1,5 grader.

I Paris har kravet plötsligt hamnat i centrum. Det stöttas nu i Paris också av EU och USA, i en koalition för ”höga ambitioner”.

Koalitionen står mot andra utvecklingsländer, som tillväxtjättarna Kina och Indien, och fossilberoende länder som Saudiarabien – en strid som inte bara handlar om temperaturmål, utan också mer djupgående skiljelinjer mellan de stora utvecklingsländerna och den rika världen.

”En slags optimism”

– Det är en paradoxal men också talande utveckling. Paradoxal eftersom man tills helt nyligen börjat ge upp hoppet om att ens klara 2-gradersmålet. Det visar att det finns en ny stämning i förhandlingarna här i Paris, en slags optimism att det faktiskt är möjligt att ställa om, säger Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center.

Det finns egentligen ingen skarp, vetenskaplig gräns mellan vad som är allvarliga klimatförändringar och vad som kan hanteras.

Det handlar i grund och botten om en bedömning av vilka risker världen är beredd att ta – och hur högt pris man kan tänka sig att betala.

Drastiska förändringar i ekosystem

FN:s klimatpanel IPCC har till exempel inte satt ner foten i frågan, utan bara angett potentiella risker för olika temperaturhöjningar.

– Klimatforskarna har under många år kunnat se att de här riskerna tycks bli allt större och mer ohanterliga någonstans mellan 1,5 och 2 grader. Det som hänt är att forskarvärlden blivit allt säkrare på det här. Det blivit tydligare vad man riskerar redan under 2 grader, säger Johan Rockström.

Dels handlar det om risker att passera trösklar i klimatsystemet som leder till mer drastiska förändringar. En sådan är att avgörande ekosystem i haven som korallreven riskerar att slås ut redan under 2 grader.

En annan om konsekvenserna när havsisarna i Arktis försvinner.

En tredje om risken att betydande delar av Grönlandsisen smälter, med på lång sikt flera meters havsnivåhöjning.

”Säkrare för världen”

– Dessutom finns alla konsekvenser som gradvis ökar med temperaturen: Extrema värmeböljor, kraftiga oväder, problem med livsmedelsförsörjning, hälsokonsekvenser. Sammantaget pekar allt det här pekar mot att 1,5 grader på flera sätt vore säkrare för världen, menar Johan Rockström.

Problemet är att jordens medeltemperatur redan i år kommer att passera 1 grad. Om inget alls görs åt världens utsläpp så är temperaturhöjningen på väg mot mer än 4 grader.

Även om alla löften om utsläppsminskningar som finns på bordet i Paris infrias så kan kurvan bara bändas ner mot 3 grader. Redan 2-gradersmålet är med andra ord en enorm utmaning.

Kan kräva minusutsläpp

För att klara 1,5 grad räcker det förmodligen inte ens att världens utsläpp skärs ner till noll med raketfart.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC är enda chansen att man i framtiden också suger koldioxid ur atmosfären i stor skala – så kallade minusutsläpp. Om det är möjligt vet ingen ännu.

– 1,5 grader är verkligen en enorm utmaning. Men det är 2 grader också måste man komma ihåg. Många tror att vi kommer att behöva minusutsläpp också för att klara det, menar Johan Rockström, och fortsätter:

– Det avgörande i Paris är att vi faktiskt får på pränt ett sånt här långsiktigt mål över huvud taget. Det är ett stort steg ifrån att vi för några år sen nästan var på väg att släppa 2-gradersmålet helt och hållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer