Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på en skogspromenad med skogsbiologen Sebastian Kirppu. Foto: SVT

Skogsbiologen Sebastian Kirppu: ”Planterade träd är ingen skog”

Uppdaterad
Publicerad

– Sluta helt att avverka i våra naturskogar! Uppmaningen kommer från den stridbare skogsbiologen Sebastian Kirppu. Enligt honom är den svenska skogen hotad idag.

– Snart har vi bara virkesåkrar och inga riktiga skogar kvar, säger Sebastian Kirppu.

Spela klippet ovan för att följa med Sebastian Kirppu in i en naturskog.

Sebastian Kirppu är en högljudd röst i den svenska skogsdebatten. Han är älskad av miljörörelsen men desto mindre uppskattad av skogsbolagen. Världsnaturfonden valde honom till årets miljöhjälte år 2011 och några år senare blev han utsedd till lyssnarnas egen sommarpratare i P1.

Efter många år som biolog på länsstyrelsen i Dalarna ägnar sig Sebastian Krippu idag på heltid åt att försöka rädda de naturskogar som finns kvar i Sverige från avverkning.

Vill få stopp på skogsavverkning

– Skogsindustrin håller på att göra slut på våra riktiga skogar, säger Sebastian Kirppu. Skogen är ett mycket viktigt ekosystem. Planterade träd kan aldrig ersätta naturskogarna.

Genom att inventera skogar i Sverige och registrera rödlistade arter försöker Sebastian Kirppu få stopp på skogsindustrins avverkning i de naturskogar som finns kvar (se faktaruta).

Skogsindustrin håller dock inte med Sebastian Kirppu om att skogen är hotad eller att den biologiska mångfalden försämras när naturskogen minskar i Sverige.

Se hela Vetenskapens värld  ”Slaget om skogen – Sveriges sista skogar” måndagen 20 september klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVTplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer