Vi blickar tillbaka till sommaren 1983 och möter den franske läkaren Willy Rosenbaum som var en av de första i Europa att förstå hur hiv-smittan egentligen spreds.

Smittan som lamslog världen

Publicerad

Bakom en ny lucka varje dag fram till jul ger Vetenskapens värld världshistoriens godaste karameller av häpnadsväckande upptäckter som har förändrat världen. Idag: Upptäckten av hiv/aids.

Helt plötsligt dök den upp – smittan som skrämde slag på enhel värld.

Man tror att hiv-viruset uppstod hos apor och att det någongång under tidigt 1900-tal förändrades så att det också kunde smitta människor.På 80-talet hade viruset börjat spridas i USA och läkare och forskare börjadenotera att unga homosexuella män verkade drabbas och dö av sjukdomar de inteborde dö av.

Kunskapsluckan

I själva verket var det inte bara homosexuella män somdrabbades – alla typer av människor i alla världsdelar kunde smittas. Och detvisade sig att hiv-viruset är så elakt att det angriper vårt immunsystem som ärtill för att skydda oss. Därför slår andra sjukdomar så mycket hårdare motaids-sjuka, för deras försvarsmur är redan raserad.

Idag är det fullt möjligt att leva med hiv och aids tackvare effektiva bromsmediciner, men mycket arbete återstår innan alla också harråd med medicinerna, och ett botemedel eller vaccin ligger tyvärr ännu en brabit bort.

Imorgon öppnas en nykunskapslucka här på svt.se/vetenskap.

Hiv/Aids

Hiv (human immunodeficiency virus) är viruset somligger bakom den hemska sjukdomen, och som smittas sexuellt eller via blodet.

Aids (acquired immunodeficiency syndrome) kallas sjukdomensom orsakas av hiv. Den drabbar vårt immunsystem och gör att vi har svårare attskydda oss mot andra sjukdomar.

Över 30 miljoner människor i världen lever idagmed hiv/aids, och ungefär lika många har dött av aids-relaterade sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet