Foto: Illustration från Scanpix

Arkiv: Mystiskt storfynd på Mars

Uppdaterad
Publicerad

I årtionden har forskare letat efter spår av liv på Mars, och nu verkar det som att Marsbilen Curiosity kan ha gjort ett spektakulärt fynd som kan komma att ändra hela vår syn på den röda planeten.

Efter att Marsbilen Curiosity skrivit på sin Facebooksida om ett spektakulärt fynd som den gjort började ryktena florera. Och det blev inte mindre snack efter att Curiositys vetenskapliga chef John Grotzinger uttalade sig tidigare i veckan.

– Det kommer in mycket intressanta data just i denna stund, sa han till amerikanska NPR.

Enligt Grotzinger kommer fynden att vara något för historieböckerna när de offentliggörs, men vad det kan tänkas vara vill varken han eller NASA säga än.

Men klart är att det handlar om ett jordprov från Marsytan som Curiosity har analyserat. Provet analyserades av Curiosity själv med ett instrument som kan se om planeten innehåller spår av kol, syre, kväve eller andra ämnen som förknippas med liv, skriver Sveriges Radio.

NASA försökte dock dämpa förväntningarna något under onsdagskvällen.

– John var uppspelt över kvaliteten och vidden av informationen som kom från Curiosity den dagen en reporter från NPR var där. Han har varit lika uppspelt tidigare under andra tillfällen av uppdraget, säger NASA-talesmannen Guy Webster till AP.

Jordprovet ska först dubbelkollas, men NASA kommer sen att presentera fyndet på en presskonferens i början av december.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.