Jan Albert: ”Virusnivåer är inte den enda orsaken som avgör smittsamhet”. Foto: Dolores Ochoa, AP, TT / SVT

Opublicerad studie: Smittade barn bär på lika mycket virus som vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Barn som insjuknar i covid-19 har lika höga virusnivåer som vuxna, enligt en ny tysk-engelsk studie, vilket kan indikera att de är lika smittsamma som alla andra.

Men enligt forskaren Jan Albert kan man inte dra några sådana slutsatser.

– Det är flera saker som avgör hur smittsam man är och virusnivåer är inte den enda orsaken, säger han.

Anmärkning: Artikeln har korrigerats.

Forskarna har jämfört hur stora virusmängder som uppmätts i andningsorganen hos personer i olika åldrar sedan testerna inleddes i januari. Nära 60 000 personer testades, varav drygt 3 700 testades positivt för viruset. Bakom studien, som ännu är opublicerad, står forskare från fyra universitet, ledda av virologen Christan Drosten vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.

Coronapandemin

Visserligen uppmättes i genomsnitt högre virusmängder hos de vuxna än hos barnen, men skillnaderna var inte tillräckligt stora för att vara statistiskt säkerställda – utom i ett fall, i jämförelsen mellan förskolebarnen och de som var äldre än 45 år.

”Solklart” att barn får mildare symtom

– Att barn har samma virusnivåer som vuxna under infektionen är inte överraskande. Det har vi vetat sedan vi analyserade de tester som gjordes på Italienresenärer som kom hem efter sportlovet, säger Jan Albert, överläkare och professor i klinisk mikrobiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Jan Albert påpekar också att virusnivån inte är det enda som påverkar smittsamheten. 

– Det är en faktor, men det som också påverkar smittspridningen är vilka symtom man utvecklar. Hostningar och nysningar hjälper viruset att överföras och det har varit solklart sedan länge att barn inte blir speciellt sjuka av det här viruset, säger han.

Färre barn smittade

Relativt få av de smittade som ingår i studien är barn och tonåringar, vilket kan påverka resultatet. Ju mindre grupper, desto svårare är det att fastslå statistiskt säkra skillnader mellan dem.

Det hänger i sin tur samman med att de testade barnen mer sällan var smittade än de testade vuxna. Bland förskolebarnen testade 2,1 procent positivt, jämfört med 7,6 procent i åldersgruppen 45+.

Det framgår inte av artikeln varför personerna testats och det går därför inte att veta om urvalet är representativt. Andra studier som sett på bekräftade smittvägar har tidigare kommit fram till att risken för smittöverföring mellan barn är liten. Det verkar också som om barn är mindre mottagliga för viruset, vilket skulle begränsa smittspridningen i skolorna.

Det bör också nämnas att artikeln ännu inte har publicerats i en vetenskaplig tidskrift och därför inte genomgått en granskning, likt många andra studier som publicerats i förtid under coronapandemin.

Fotnot: I en tidigare version angavs felaktiga siffervärden för de genomsnittliga virusmängderna i olika åldersgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet