Arkivbild. Foto: TT

Surfa sunt i höstmörkret – rädda sömnen

Uppdaterad
Publicerad

Hösten innebär färre ljustimmar, en växande känsla av trötthet och mer kvällssurfande för många. Men med ett sunt förhållningssätt kan du fortsätta surfa och samtidigt upprätthålla en god sömnrutin.

Datorskärmar, mobiltelefoner och paddor har kommit att bli naturliga inslag i våra liv. Men mer tid framför skärmen kan innebära problem – inte minst när det gäller sömnen.

Dagsljuset spelar roll

Det blåa ljus som ögats näthinna exponeras för har visat sig påverka hjärnans vakenhet – men det ger inte hela svaret.

Beroende på hur mycket dagsljus du exponeras för under dagen påverkas du olika mycket eller ingenting alls av de negativa följder som elektronisk ljusexponering under kvällstid kan medföra, visar en studie som genomförts vid Uppsala universitet.

– Du blir känslig för blått ljus om du inte utsätts för dagsljus, säger Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet.

Osunt mobilanvändande

Samtidigt visar flera studier på att mobilanvändandet innan läggdags, inte minst bland unga, har en negativ inverkan på välmåendet. 

– Men mobilanvändande är ingen djävulsaktivitet, det är jättespännande och en informationstillgång. Hur du förhåller dig till tekniken är däremot avgörande. Din mobil är som en minnesanteckning som kan påminna dig om åtaganden – vilket i sin tur framkallar stress.

Kan påverka sömnen

En god sömnrutin behöver inte utesluta surfandet – se bara till att komma ner i varv. 

– Vi måste ha en tidsperiod på kvällen när vi slappnar av och stänger av. Det går inte att bara stänga av och tänka ”nu” ska jag sova, säger Christian Benedict.

Fakta: Då lider du av sömnbrist

Christian Benedict, forskare vid Uppsala universitet, institutionen för neurovetenskap, om tecken på sömnbrist:

  • Försämrad inlärningsförmåga, försämrad arbetsminnesfunktion och nedsatt prestationsförmåga.
  • Ökad känslighet för infektioner
  • Nedstämdhet, dåligt tålamod och mer känslig för stress.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.