default_caption

Svenska forskare kan ha hittat bot mot diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare  har nu lyckats hitta ett helt nytt sätt att förebygga och troligen även bota folksjukdomen diabetes.

I takt med att vi blir allt fetare harsjukdomen diabetes typ två ökat snabbt i hela världen. Bara i Sverige har cirka400.000 människor så kallad vuxendiabetes. Till år 2030 räknar WHO,Världshälsoorganisationen, med att en halv miljard människor kommer att varadrabbade.

I dag finns inget sätt att bota sjukdomen,bara hålla den i schack med medicin och en rejält förändrad livsstil. Men riskenför allvarliga följder som hjärtinfarkt och stroke finns ändå kvar.

Flytta fettet

Men tack vare en upptäckt som svenska forskaregjort har man nu lyckats hitta ett helt nytt sätt att angripa sjukdomen. Forskarnahar hittat en mekanism inne i kärlväggarna som påverkar var fettet lagras ikroppen. För det är fettet inne i kroppen, i organ som muskler, hjärta ochlever, som är det farliga fettet och som gör att blodsockret höjs och vi blirsjuka.

–Det är ett genombrott i diabetesforskningen,säger Åke Sjöholm somär professor och överläkare i diabetessjukvård.

I djurförsök har forskarna nu lyckats påverkadet här transportsystemet i kärlväggarna genom att tillsätta en viss antikropp.Detta har lett till att fettet börjat flytta på sig, från organen inne ikroppen till det vita fettet under huden, där det inte alls gör samma skada.

–Den här behandlingen har ökat insulinkänslighetenhos försöksdjuren och de har blivit friskare igen, deras blodfetter ochblodsockernivåer har förbättras kraftigt, säger Annika Mehlem, en av forskarnabakom studien.

Försök på människor snart

Inom bara ett par år kommer försök påmänniskor troligen att inledas i ett samarbete med en läkemedelstillverkare.Men även om det kommer att bli möjligt att bota diabetes i framtiden finns det ingagenvägar till ett friskare och bättre liv.

–Det krävs ändå att vi lägger om vår livsstiloch börjar äta bättre och röra oss mer. Även om vi ser att den här nya metodenatt behandla diabetes troligen även innebär en minskad risk för hjärt-kärlsjukdomarså kommer det krävas livsstilsförändringar för den som vill hålla sig frisk,säger Åke Sjöholm.

Den svenska studien presenteras i tidskriften Nature.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.