Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Virket kommer från runt 15 000 träd som vuxit i närområdet kring Skellefteå, säger Therese Kreisel, planchef Skellefteå. Foto: Sven Lindahl/Jonatan Gammel/SVT

Här byggs Sveriges högsta trähus – krävdes hel skog

Uppdaterad
Publicerad

Snart står det klart - Sveriges högsta trähus och Skellefteås nya, 20 våningar höga, kulturhus. Byggt helt i trä med avancerad klimatsmart teknik som kan bana väg för ännu högre trähus. SVT har varit på plats för en exklusiv titt.

Nästan som en skyskrapa av trä reser sig den 74 meter höga hotelldelen av Sara kulturhus. Döpt efter Skellefteåförfattaren Sara Lidman växer det fram i den västerbottniska staden. Ett hus som rymmer 12 200 kubikmeter trä från cirka 15 000 träd som har vuxit inom en omkrets på sex mil från Skellefteå, berättar projektets planchef Therese Kreisel.

Binder stora koldioxidutsläpp

Alla dessa träd har bundit stora mängder koldioxid när de växt som nu finns lagrat i träet tills det ruttnar eller bränns upp, vilket gör bygget klimatsmart. 

– Klimatmässigt så innebär det att man faktiskt har lagrat koldioxid som träden plockar upp motsvarande ungefär 13 500 flygresor från Stockholm till New York, säger Therese Kreisel. 

Avancerad teknik i bygget

Här samsas sex scener, två konstgallerier, ett stadsbibliotek och ett museum. Tekniken som används för att bygga kulturhuset kan komma till nytta i andra typer av byggnationer, säger Lars Stehn, professor i hållbart byggande vid Luleå tekniska universitet. 

– Teknikutvecklingen som ligger bakom är ganska substantiell och den kan vi dra nytta till. Parallellen till rymdindustrin och övriga samhället finns där faktiskt, säger han. 

Huset är byggt av korslimmade träskivor, som jättetjocka plywoodplattor som målats med brandskyddslack. Hela huset är utrustat med sprinklers. 

Hotellrummen har byggts färdiga på fabrik och sen staplats på varandra med lyftkran. I taken finns stålstöttor och eftersom trä är ett så lätt material har betonglager byggs in högt upp för att ge tillräcklig stadga så att inte höghuset svajar.

Ännu högre träskyskrapor väntas

Att bygga träskyskrapan har krävt extrem teknik, som att konstruera en rymdraket, men kunskapen kan sen användas i vanliga hus också, säger Lars Stehn som forskar om industriellt träbyggande. Han tror att vi kommer att få se ännu högre trähus framöver. 

– Över 100 meter kommer att komma nångång, det är jag ju övertygad om, avslutar Lars Stehn.

Invigningen av Sara kulturhus planeras till den 8 september 2021.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sara kulturhus har varit i omstritt projekt i Skellefteå – se turerna i klippet Foto: Tommy Forsgren/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer