Linn Bladlund är fundersam kring vilken mat hon kan ge sina barn. Foto: SVT

”Tur att vi inte äter mycket pasta”

Uppdaterad
Publicerad

Hemma hos åttaårige Ruben lagas pasta carbonara, men det finns en ingrediens som inte borde finnas i maten. I dag äter familjen Kungsörnens ljusa fiberpasta, den sort som hade högst halt kadmium av alla i ett test av Livsmedelsverket.

– Jag tänker att det är tur att vi inte äter så mycket pasta, att vi äter en varierad kost, säger Linn Bladlund, mamma till Ruben, åtta år, och Alve, fyra år.

Att äta varierat är just Livsmedelsverkets råd. Att undvika pasta eller välja vissa sorter med lägre halter är inte nödvändigt enligt Livsmedelsverket.

”Man blir väldigt fundersam”

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA satte 2009 upp en slags hälsogräns för kadmium. Man ska inte under längre tid överskrida ett intag på 2,5 mikrogram per kilo kroppsvikt per vecka (TWI, tolerable weekly intake).

En fyraåring som väger 18 kilo bör alltså inte få i sig mer än 45 mikrogram/ vecka. Det betyder att litet barn som äter en stor portion (50 gram torr pasta) varje dag får i sig mer än hälften av den mängd kadmium som anses tolerabelt (3,6 mikrogram av 6,4 mikrogram TWI/7).

– Det är ganska oroväckande med tanke på den diskussionen som var om arsenik i ris. Det är klart att man blir väldigt fundersam, vad kan man äta och vad som är okej, säger Linn Bladlund.

Skadligt under lång tid

Kadmium är skadligt om man får det i sig under lång tid. Att äta mycket pasta under en kortare tid är ingen fara enligt experter.

– Veckointaget (TWI) är baserat på att man inte ska överstiga gränsvärdet under en längre tid och innefattar i princip en säkerhetsmariginal. Enstaka överträdelser utgör ingen risk, kommenterar Agneta Åkesson som forskar på hälsoeffekter av kadmium på Karolinska Institutet.

– Dock tycker jag att det är tråkigt och ser det som problematiskt att ett av våra viktigaste baslivsmedel och dessutom den ”nyttigare” formen av pastan ska innehålla så pass höga halter av kadmium att man kan överträda TWI vid hög konsumtion. Det är ytterst viktigt att nivåerna minskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.