Unikt experiment: Här vägs det lättaste som finns

Uppdaterad
Publicerad

Nu har tyska forskare i Karlsruhe vägt den lilla neutrinon. Det är universums näst mest vanliga partikel och finns överallt. Mer kunskap om neutriner kan leda till bättre förståelse för hur hela kosmos är uppbyggt.

Spela videon för att se hur man väger en neutrino.

Varje sekund rusar 65 miljarder neutriner genom din tumnagel. Du märker ingenting eftersom universums lättaste partikel väldigt sällan påverkar sin omgivning.

Men trots det har det tyska Karlsruhe Tritium Neutrino experimentet, som förkortas KATRIN, låtit väga neutrinon.

Många nollor

Experimentet visade att neutrinon har en massa som inte kan överstiga 0,8 elektronvolt, vilket är en enhet som används inom partikelfysik. Fysikerna har alltså ännu inte helt kunnat bestämma neutrinons massa men nu vet man att den måste väga mindre än 0,8 elektronvolt.

Uttryckt i kilogram skulle det bli 0,000 …. med sammanlagt 35 nollor som avslutas med en tvåa.

En miljarddel av protonen

Det är väldigt lite, och en miljarddel av vad en proton väger. Protonen är också en liten partikel men till skillnad från neutrinon huserar den i atomens kärna. Upptäckten är publicerad i Nature Physics.

– Det är jätteviktigt att veta neutrinons massa. De är ju så otroligt vanliga och har därmed stor påverkan på hur universum beter sig, säger Sara Strandberg som är professor i partikelfysik vid Stockholms universitet.

Neutrinon passade inte in

Länge trodde fysikerna att neutrinon liksom fotonen inte hade någon massa alls. Upptäckten att neutriner ändå måste ha en massa gjordes för drygt 20 år sedan.

Men en neutrino med massa passade inte alls in i den grundläggande teori som beskriver universums minsta byggstenar, den så kallade standardmodellen.

Kan hjälpa tilll

Nu hoppas Sara Strandberg att den lätta neutrinon kan hjälpa fysikerna att förbättra standardmodellen

– Det faktum att neutriner har massa är ett av de mest uppenbara tillkortakommandena hos standardmodellen för partikelfysik. Så direkta mätningar av neutrinomassorna är högintressanta eftersom de kan hjälpa oss att förstå hur standardmodellen ska utvidgas, säger Sara Strandberg.

Spela videon för att se hur man väger en neutrino.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.