Zikaviruset med en så hög upplösning att man kan urskilja olika atomer, Foto: Johan Jarnestad/Kungliga vetenskapsakademien

Analys: Upptäckten avslöjade zikavirusets okända sidor

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets Nobelpris i kemi går till ett mikroskop som tar bilder med en så hög upplösning att det går att urskilja detaljer på atomnivå. Det kan hjälpa oss att bekämpa svåra sjukdomar.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

För två år sen drabbades Sydamerika, och speciellt Brasilien, av en zika-virusepidemi. Väldigt många barn föddes med mikrocefali, vilket innebär att de föds med små huvuden och med hjärnskador. Man kunde konstatera att deras mammor hade blivit smittade av aedes-myggan som sprider zikaviruset.

För drygt ett år sedan lyckades forskare ta en extremt högupplöst bild av det fruktade viruset, med hjälp av det Nobelprisbelönade kryoelektron-mikroskopet. Forskarna kunde nu för första gången på atomnivå studera hur viruset ser ut.

Nobelpriset 2017

Virusets svaga punkter

Bilden visade hur zikaviruset skiljde sig från andra liknande virus. Forskarna kunde också peka ut vilket område som orsakade virusets förmåga att angripa mänskliga nervceller. Och just det området skulle kunna förklara att så många barn i Brasilien föddes med microcefali.

Ännu finns ingen bot mot zika-viruset men möjligheten att kunna närstudera det i detalj är till stor hjälp när forskarna letar efter virusets svaga punkter, för att sen kunna förgöra det.

I dag har ett hundratal biomolekyler avbildats med hjälp av kryo-elektronmikroskopi, däribland salmonellabakterien och proteiner som orsakar resistens mot antibiotika och cellgifter.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet